Българин бил шеф на сайт с над 4,5 млн. клипа с детско порно

полиция

Българин е бил шеф на сайт, на който е имало над 4,5 млн. снимки и клипове с порно с деца между 6 и 10 години, съобщи зам. главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов. По данни на „24 часа“ мъжът се казва Пламен Велинов. Той е бил арестуван вчера.

Повечето от децата жертви са от Молдова и Украйна“, каза Сарафов и посочи, че няма данни за българчета, но има клиенти на сайта от страната ни. Велинов бил администратор на сайта, качвал видеата и отговарял за достъпа на клиенти. Имало дори опция педофилите да изберат как да са облечени жертвите – например в полицейска униформа или чорапогащник. Родителите на децата са знаели за видеата, получавали са пари, за да им позволят да участват в клиповете.

„Изображенията са били достъпни, но само една ограничена част от тях, очевидното за по-атрактивните, е имало месечен абонамент от 80 долара. Генерираните приходи за няколко години са над 9 млн. долара“, каза Сарафов. И обясни, че българинът е изкарал около половин млн. долара.

Велинов е задържан за 72 часа, ще му искат постоянен арест. Започнала е процедура по екстрадицията му в САЩ. „Предпочитаме да го съдят там. Грозят го 50 години затвор. Той е висококвалифициран компютърен специалист“, посочи Сарафов. И поясни, че разследването ще търси други българи, които са били част мрежата.

Освен Велинов, във Вашингтон е арестуван и американеца Антъни Лий Кендъл.