ИЗВЪНРЕДНО! Нинова хвърли оставка и проговори как президентът работел за ПП и ощетил БСП

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, което приключи преди минути.

В края на май 2019 г. Нинова заяви, че подава оставка пред Националния съвет на БСП. Тя поиска бързо да бъде свикан конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер от всички членове на партията.

После тя оттегли оставката си.

На брифинг пред медиите Нинова заяви, че са приели поканата за разговори с Кирил Петков и Асен Василев, като предстои да се уточни кога и къде ще проведат тези разговори. Тя уточни, че ще бъдат разумни, диалогични и отговорни, като ще има разговори и по работни групи.

„Изчаках да видя изборните резултати. Оценявам резултата за БСП като катастрофален. За това има много причини. И обективни, и субективни“, каза лидерката на БСП.

„Обективните причини всички ги знаете и се коментират по всички места. Машинният вот затрудни особено нашите избиратели. Ковид кризата също се отрази и уплаши много хора да гласуват. Има и много субективни причини, които са вътре в партията. Но отговорността я поемам аз. Изцяло. Една група в БСП от вчера ми иска оставката. Но тя не ме притеснява. Друга група от хора звъни и казва, че председателят трябва да остане.

Абсолютна изненада е, че оставката ми я иска и служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че ИК на Румен Радев и Илияна Йотова ми искат оставката. На тези две структури предлагам да не се занимават с партийно строителство. Да не инженерстват БСП. ИК на Румен Радев да си гледа балотажа, а не да се занимава с оставките и ръководството на БСП.

„Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. И затова поемам цялата отговорност. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се премести в служебния кабинет. Тази опозиция работи за „Продължаваме промяната“, коментира тя.

„Тази президентска партия отне между 10 и 15% от БСП“, категорична е Нинова.

„Както сме отговорни хора пред държавата, така сме отговорни и пред членовете на партията и симпатизантите. Аз трябва да съм отговорна и към тези 80 000 членове, които гласуваха за мен на пряк избор. Искам да обясня какво следва оттук нататък. Имаме да решаваме два въпроса – първият е мандат за преговори на второ правителство, вторият е въпросът за избор на следващ председател. ИБ свиква заседание на Национален съвет идната събота.

Този Съвет трябва да ни даде мандат за съставяне на правителство и да свика конгрес, най-вероятно началото на януари, когато да се констатира моята оставка“, уточни социалистката.

„До провеждането на конгрес и констатирането на оставката съм председател. След свикването на конгрес и констатирането на оставката ми се избира зам.-председател, който да проведе изборите за нов лидер. Дотогава, следващите седмици провеждаме сериозни разговори за съставяне на правителство, които да изведат България от кризата“, завърши Корнелия Нинова.