COVID бави погребенията 2 седмици – покойниците ги погребват по правила

Коронавирус

Пандемията от коронавирус забавя погребенията с около 2 седмици. Това показа проверка на „Телеграф“ в траурни агенции из страната.

Една от причините е, че много често близките на покойния са поставени под карантина или също са заразени с вируса. Така те не могат да организират веднага изпращането. Друга причина понякога е и недостигът на гробари. Широко разпространен проблем е и кризата за места в гробищните паркове. Междувременно все повече хора избират кремацията, което пък води до забавяне и на тези процедури. За цялата страна има само три крематориума, които се намират в София, Пловдив и Варна.

Правила

Само през последната седмица вирусът отне живота на 1195 българи. Жертвите на коронавируса трябва да бъдат погребани по правилата, разписани в раздел 3 от Наредбата за здравните изисквания към гробищните паркове. Там е посочено, че покойници, починали от опасно заразно заболяване, се поставят в два плътно затворени полиетиленови чувала и обработен с биоцид, запечатан ковчег с метален обков. Тези правила се спазват както от болниците, така и от траурните агенции. „Освен че ковчегът е затворен, го облепяме и със стреч фолио. Траурната церемония не се провежда в зала, а навън край гробното място. До ритуала се допускат само най-близките в изключително тесен кръг, като се спазва задължителна дистанция както между тях самите, така и от ковчега“, обясниха погребални агенти от Бургас.

Цени

Траурните агенции предлагат всички стандартни погребални услуги, като изключението за починалите от COVID-19 е, че те не се къпят, нито се преобличат. Повечето фирми работят на обичайните си тарифи, независимо дали покойният е починал от вируса, или не. Някои обаче са определили отделен ценоразпис за ковид погребения. Тази година полиция и инспектори от РЗИ влязоха в траурни агенции в Пловдив заради значително повишените цени на услугите им, конкретно при организиране на поклонения на починали заразени. Хора от бранша обаче споделят, че изискванията към ковчезите и допълнителните мерки, като използването на еднократни защитни облекла от гробарите и служителите на траурните агенции, са една от основните причини за ръста на цените. На повечето места погребението излиза средно между 500 и 1000 лв.

Места

Според Коста Попов, директор на общинското предприятие „Траурни дейности“ в Пловдив, смъртността по време на пандемията е нараснала значително. Ако допреди март м.г. на ден в града на тепетата са извършвали около 10 погребения на средногодишна база, то след появата на коронавируса ритуалите са се увеличили до около 18 на ден. „На Централните гробища места за обикновени гробове няма. На Драгановите гробища – също няма. Рогошките гробища са основното спасение на града, като там има изготвен подробен устройствен план и трябва да вървят отчуждителни процедури. В гробищата в Коматево и в Прослав също няма свободни места, като там също трябва да бъдат извършени процедури за отчуждаване на частни терени и да разширим и тези гробища“, уточни Попов. По думите му именно кремациите са спасили положението, а в общинското предприятие се строят урнови стени.

Опасност

Криза с гробните места има и в Кюстендил. Капацитетът в новия траурен парк е изчерпан, въпреки че първото погребение там е от 2003 г. През последните няколко години Община Кюстендил отреди няколко терена за разширение в стария гробищен парк, които вече също са запълнени. Ако средно между 700 и 800 са били починалите за година в община Кюстендил, през миналата броят им е скочил над 1000. „За момента Обреден дом – Кюстендил се справя, няма непогребан човек. Ситуацията е сложна навсякъде в страната“, коментираха от общинската администрация в града. Опасността от недостиг на места за погребения във Варна също става все по-осезаема. Това особено важи за най-големия гробищен парк „Тополи“, където от няколко години се бави процедурата по отчуждаване на терени, които да се използват за целта от общинската фирма „Обреди“. „Във Варна има общо 24 траурни агенции, които всекидневно извършват погребения. Само общинската фирма е извършила от началото на годината 482 ковид погребения“, коментира ситуцията зам.-управителят на „Обреди“ във Варна Стефан Вътов. Наша проверка показа, че и в морския град през последните две години след откриването на крематориума интересът към кремациите е нараснал значително, а по време на пандемията този вариант дори се оказва предпочитан от много близки на починали. „Само за една година броят на кремациите във Варна се е увеличил с 50 процента“, коментира управителят на крематориума Кирил Стоянов.

Изискванията починалите от COVID да бъдат погребвани в затворени и запечатани ковчези водят и до грешки. Вече има няколко случая на разменени тела. В единия от тях свещеник бил помолен от близките на 72-годишен покойник от Добрич да му направи снимка преди запечатването на ковчега. След погребението те поискали да видят снимката и осъзнали, че това не е техният близък. Така опечалените изравят ковчега и го връщат в болницата. Размененото тяло на мъжа обаче вече било погребано в Балчик. След разплитането на случая ковчегът бил изровен и върнат обратно на близките. Според Окръжната прокуратура в Добрич няма извършено престъпление. Друг такъв случай пък е в Брезнишко, където трябвало да бъде погребан починал в болницата в Перник мъж на 41 г. Минути преди ковчегът да бъде спуснат, станало ясно, че е разменен. В лечебното заведение лепели листчета с имената на покойниците, но едно от тях паднало. Така станало объркването. От болницата обаче се усетили и веднага предупредили траурната агенция, която на свой ред се свързала с близките.

Траурните агенции вече предлагат и опции за дистанционно обслужване чрез видеовръзка по мобилните приложения. Това е опция, въведена заради ограниченията, свързани с пандемията, и невъзможността на част от близките да отидат на място, за да уговорят погребението. За да улеснят процеса, някои фирми предлагат документите, нужни за ритуала, да бъдат попълнени онлайн и изпратени по същия начин.