ЦИК си глътна езика за манипулациите с нелегалната техника – шашнати са от скандала с машините

цик

Четири социологически агенции с 1127 анкетьори са регистрирани за изборите, стана ясно на днешния брифинг.

В 208 секции в чужбина ще се гласува с машини, каза Цветозар Томов.

В страната в 9399 секции ще се гласува с машини, като в 2121 ще има второ устройство, посочи Росица Матева.

11 936 са общо машините в страната. На територията на страната има 12837 машини, собственост на държавата. Има достатъчно устройства в резерв, посочи тя.

Има останали устройства в резерв от тези, които са собственост на ЦИК. Има дело по жалба на Сиела Норма по едно писмо на ЦИК, в което указахме онези 228 машини жандармерията да ги остави в контейнера до приключване на изборите, тъй като не знаем по каксва причина са доставени в страната, каза Матева.

По сигнал на Сиела Норма има образувана прокурорска преписка, а вчера ЦИК взе решение и гласува сигнал до главния прокурор за проверка на машините в страната, дали има данни за извършено престъпление, отсече Матева.

Ако Сиела има затруднения с това, че е необходим сервиз на част от устройствата за изборите в неделя, има достатъчно машини, собственост на държавата, които могат да бъдат използвани, ако това се налага, посочи Цветозар Томов. И допълни, че няма никаква необходимост да се използват новите машини, които ЦИК няма да позволи да се използват в изборния процес. Темата става все по невротична, отсече той.

Никакви машини не могат да повлияят на изборния процес, но се засилва напрежение у хората и недоверие към машинното гласуване, това е факторът, който може да окаже влияние, заяви Томов.

Практически е невъзможно такива машини да се използват, тъй като ЦИК нямат никакво намерение да дават разрешение да се ползват други машини в изборния ден, заяви Росица Матева.

Ако машина спре да работи в изборния ден, се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, няма начин, по който машината да бъде заменена с друга, посочи тя.

228 машини са заключени и няма да излязат от склада и сме помолили органите на реда да не допускат онези 199 машини да напускат митническите складове, искаме да бъдат поставени под охрана, сигнализирали сме и ДАНС, отсече Матева.

ЦИК ще се погрижи тези машини да не бъдат предоставени на собственика до изборите, допълни Томов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории