Само в 7DniSofia.bg

Потресаващо: Полицаи гонят нарушители в моловете без сертификат (СНИМКИ)

56de38ab936941f5d4698600e82c0f75

Влизането на закрито в търговските помещения над 300 кв. м. със „зелен“ сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателна проба за наличие на коронавируса, е в сила, а полицаи дебнат на всеки ъгъл за нарушители, видя фотоокото на Lupa.bg.

Оказа се, че достъпът със завестния кюар код е възможен на входа, но при случайна проверка на служителите на МВР, РЗИ или БАБХ, той не минава и така нашият фоторепортер се натъкна на мига, в който млада дама бе изведена от няколко ченгета вън от голям обект в столицата.

Както стана ясно, до моловете достъп имат само пълнолетни със сертификата, като за спазването на мярката се грижат служители на няколко ведомства, а здравните инспекции продължават да набират доброволци, които да се включат в проверките за истинността на документите.

Справка на медията разкри, че малцина са се отзовали на призивите, не само заради про боно работата, но и заради изискването самите те да са със „зелен“ сертификат.

До вчера влизането на закрито бе възможно и без код, като самите охранители на обектите нямаха право да изискват и личните документи на посетителите за сравнение дали предостваният сертификат отговаря на личните данни на лицето.

Опашките за ваксини продължават да се вият, но многократно ги надвишава чакането за антигенни тестове, което служителите на търговските центрове започват от 08,00 сутринта, за да могат да отворят магазините преди официалния старт на работното им време – в 10,00.