Алфа Рисърч: Расте доверието в ГЕРБ-СДС, ИТН са загубили половината от избирателите си

боряна димитрова

Данни от последното проучване на „Алфа Рисърч“ за политическите нагласи в обществото сочат, че коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде победител на предстоящия парламентарен вот на 14 ноември. В студиото на bTV социологът Боряна Димитрова обясни, че това се дължи на два успоредни процеса – както ръст в доверието, така и съществен спад при останалите политически сили.

Димитрова заяви, че битката за второто място, което най-вероятно ще определи и коя ще бъде първата политическа партия с реални шансове за съставяне на кабинет, ще бъде оспорвана.

„В полза на БСП играе високата мобилизация на симпатизантите им, включително от президентския вот, но срещу тях може да играе евентуалната COVID ситуация, която засяга най-силно по-възрастните избиратели и хората, които имат повече притеснения да гласуват машинно. Тези фактори обаче не са възпиращи за „Продължаваме промяната“, коментира тя.

Социологът обясни, че според проучването на „Алфа Рисърч“ ИТН намалява двойно своите избиратели. „Част от избирателите на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ отиват при „Продължаваме промяната“ и точно това преразпределение е ключово за нагласите, които наблюдаваме“, каза тя.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории