Само в 7DniSofia.bg

Страх: Оцелял в катастрофата край Кадиево си смени версията в съда

bfa51fdbe4d36b270107f922b5c95cce

Пълна амнезия налегна един от оцелелите в катастрофата край пловдивското село Кадиево на 11 ноември м. г., при която след удар в дърво загинаха Тодор Бараков и 17-годишният Виктор Василев. Шофьорът Петър Маринашки се размина почти без травми, пътувалият на седалката до него Николай Лисков беше със счупена дясна ръка, а возещият се зад водача Георги Недялков – с болки в ребрата, предава Lupa.bg.

„Тръгнахме от Стамболийски за Пловдив, за да празнуваме имения ден на Виктор. Спряхме на бензиностанцията до Кадиево, защото на мен и на Петър много ни се ходеше до тоалетната. После потеглихме, скоростта беше нормална и оттам нататък ми е като черно петно“, заяви при разпита си пред Пловдивския окръжен съд Георги Недялков, който вече е на 18 години.

С Петър Маринашки се познавали от деца, но започнали да се виждат редовно лятото преди катастрофата. Недялков се возил и друг път на колата на Маринашки и го описа като добър шофьор. От показанията му стана ясно, че в деня преди сблъсъка две компании тръгнали към Бачково с две коли, една от които на Маринашки, и по пътя той спукал гума. На БМВ-то му била сложена резервна гума, която не била за същия модел, а оригиналната – оставена за ремонт в Пловдив.

Според 17-годишния сега Николай Лисков причина за пътуването до Пловдив било взимането на оригиналната гума от ремонт. „Аз си гледах в телефона, в един момент усетих, че колата става нестабилна. Петър започна да върти волана наляво-надясно, за да овладее колата, но тя излезе от пътя“, описа Лисков случилото се след тръгването от бензиностанцията. Той погледнал километража и видял, че скоростта е между 90 и 100 км/час. Според прокуратурата Маринашки е карал с 98 км/час при ограничение за участъка от 90. Лисков добави, че след сблъсъка Маринашки вадел приятелите си от колата. След катастрофата продължили да се виждат, но не говорели за нея. „Нямаше да е много приятно, все пак наши приятели загинаха“, каза той.

Обвинението твърди и че водачът е бил под въздействието на марихуана, но и двамата му оцелели приятели отрекоха той да взима наркотици. Защитата му е категорична, че направеният на място полеви тест е отрицателен, а положителна се е оказала дадената часове по-късно кръвна проба.

„Петър ти е приятел, а Тошко и Виктор не ти ли бяха приятели“, попита Николай Лисков бабата на Тодор Бараков Стоянка Илчева. После се отказа да задава въпроси и извика заканително: „Има Господ!“

Делото продължава и утре.