Разкриха защо главоломно поскъпват имотите в България и кога цените ще тръгнат надолу

София имоти

Рекордното поскъпване на имотите в пандемията се дължи на ниските лихви по ипотечните заеми. Това коментира Тихомир Тошев от „Кредит център“ пред „Телеграф“.

Той уточни, че това е само една от трите причини за ръста на цените, като посочи, че той се дължи основно на свитото предлагане и на поскъпването на строителните материали.

По негови данни през юли размерът на новоотпуснатите заеми за покупка на имот ще надхвърли 400 млн. лв.

Основен мотив за търсенето на жилищни заеми са ниските лихви по тях. Годишният процент на разходите по кредитите за покупка на имот варира от 2,5 до 3,2%, обясни Тошев.

Това са разходите по заеми, които нямат застраховка „Живот“, уточни кредитният консултант.
Основно хора от средната класа търсят финансиране със заеми, като месечният им доход е в рамките на 2500-4000 лева за цялото домакинство. Това са половината от получателите на ипотеки.

На следващо място са домакинства, които разполагат месечно с доходи в рамките на 1500 -2500 лева. Основните купувачи на имоти пък са хора на възраст от 35-40 години, които вече имат собствено жилище, но заради пандемията и продължителния престой у дома търсят по-висок стандарт на живот. Те купуват имоти в по-хубави райони и по-просторни апартаменти.

Също така се търсят имоти от млади хора, които купуват първи имот.

Освен лихвите цените на имотите ще продължат да се повишават и през следващата година заради поскъпването на строителните материали и свитото предлагане.

Според Тошев в момента много собственици на имоти се въздържат от продажби, тъй като няма къде да похарчат парите си от продажбата заради ограниченията за пътуване и несигурната обстановка, породена от пандемията.

Той коментира, че се очаква през следващите месеци да има рекорди в ипотечното кредитиране, които не са стигани от самото създаване на тези продукти.

Причината е, че в края на годината банките предоставят промоции по продуктите, като например предоставяне на заеми без такси, поемане на част от разходите за нотариус при покупко-продажбата на имоти и много други.