Само в 7DniSofia.bg

Прокуратурата погва високите цени на тока при управлението на Радев, разпитват служебните министри

румен радев

Специализираната прокуратура веднага започна работа след сигнал на браншови организации за високата цена тока при управлението на служебния кабинет на Румен Радев ще бъдат викани за показани и снемане на данни и служебни министри на президента, и назначени от тях шефове на агенции и комисии, предава ПИК.

Токът скочи до рекордни ценови нива и дни наред бе най-скъпият в ЕС, като отбеляза близо 40% ръст на месечна база и смаза и без това измъчения от коронакризата бизнес, който заплаши с протести. Скъпият ток доведе и до ръст на цените не услуги и храни и хвърли в смут цялата икономика в страната, повишавайки и прогнозата за дефицита, което пък се отразява крайно негативно на кредитния рейтинг на страната в дългосрочен план.

Ето пълният текст на съобщението:

Специализирана прокуратура постъпи сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България във връзка с рекордно високата цената на електроенергията за бизнеса. Веднага след получаването на сигнала в Специализирана прокуратура, той е разпределен на случаен принцип на прокурор.

На основание на Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор лично изисква документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима нергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор постанови и извършването на отделни действия по проверката от страна на ДАНС.