Треньорът на хоспитализираните деца: За час-два се влошиха и бяха с коремни болки

capture-20210816-162239

Групата от 40 деца спортисти от София пристигнали в Банско в събота. На следващия ден следобед някои деца започнали да се чувстват зле, предава BGonAir.

„14-15 деца имаха повръщане, бяха с коремни болки. Това, което предприех е да се извозят до Педиатрия, защото са много деца. Случвало ми се е на лагера по 5-6 деца да се разболеят и да овладеем нещата още в хотела, но в случая са много масово наведнъж“, обясни треньорът Мирослав Трифонов.

В момента състоянието на децата е стабилно. Те ще останат под лекарско наблюдение.

„Вече няма повръщания, някои деца имат разстройство. Най-вероятно се касае от храна, но това трябва да го кажат епидемиолозите, да си вземат проби от готвачи от храни. децата с разстройство ще бъдат поставени на диета“, уточни директорът на МБАЛ – Разлог доктор Божидар Велев.

Здравните власти веднага са започнали проверка в хотела, в който са настанени учениците. Взети са проби от храната, както и натривки от персонала в кухнята.

„Храната е вкусна, хубава, трябва да излязат пробите от Агенцията по храните, те ще кажат дали децата са реагирали така заради храната“, заяви Мирослав Трифонов.

Част от децата в лагера са придружени от родители си, които приемат ситуацията спокойно.

„Аз съм спокоен и много благодаря на нашия треньор, който реагира много правилно. Ние сме спокойни, децата са добре. Това нещо бихме го лекували вкъщи, без да търсим лекарска грижа“, коментира Севдалин Шипковенски.

Лагерът на децата трябва да продължи до събота. В зависимост от състоянието на настанените в болницата деца, ще се преценява дали той да бъде преждевременно прекратен.