Карлос Контрера: Тези, които имат властта и позицията да вземат мерки – нищо не правят

Карлос Контрера

“Опасността не е отминала! Още през март тази година алармирах, че мигрансткият натиск се увеличава. От началото на 2021г. по улите край Женския пазар в центъра на столицата се усети напливат на млади мъже от изтока. Можеха спокойно да бъдат забелязани на групички покрай джамията баня Бъши и ул. Пиротска. Тогава обаче обществото се занимаваше с други теми. Това не беше важно. Сега, в контекста на случващото се в Афганистан, някак се присетихме за границата. А и пушилката в Сирия съвсем не е утихнала. Това поражда нови и нови взривове на напрежението на изток, респективно нови и нови мигрантски вълни към Европа.

В момента тези, които имат властта и позицията да вземат мерки – нищо не правят. МВР сякаш се опитва да скрие, че има проблем. На широкото народно представителство не му дреме особено – преди седмици имаше опит за дебат по темата, заключаващ се в шеги, закачки и подмятания. А мигрантският натиск вече се усеща по улиците.

Според мен армията незабавно трябва да бъде пратена на границата. Слушам, че имало готовност. Въпросът е да не се чака масите от нелегални имигранти да тръгнат, а да се действа превантивно. Дори вече май сме позакъснели. Най-логичното е войската веднага да бъде пратена на границата, за да помага на Гранична полиция и Жандармерията. Трябва да е ясно, че МВР само няма да се справи – границата ни с Турция е дълга, минава през пресечен терен на доста места и е трудна за охрана. Не бива да подценяваме и рискът от прехвърляне на нелегални имигранти и през гръцкия участък.
Чух, че преградното съоръжение, оградата била дефектирала на места. Ако това е така – поправете я. Министерски съвет следва да направи оценка чрез областните управители и да осигури средствата. Незабавно. Идва есенно-зимния сезон, който е крайно неподходящ за тази дейност. Интересното е, ако има повреди по съоръжението, защо МВР и областните управители спаха цяло лято и не се взеха мерки. Може би не им е важно.

Ситуацията в Харманли и напливът от нелегални имигранти в центъра за регистрация и настаняване повдига и темата мигрантите и центровете. Отдавна призовавам съществуващите да станат от затворен тип, а не нелегалните да щъкат където им скимне и да тормозят българските граждани. Нещо повече – центровете в София трябва да бъдат затворени до един и преместени възможно най-близо до границата. Повтарям – задължително от затворен тип, ане сегашния модел на разграден дом и спалня за сметка на българския данъкоплатец.

В тази връзка е и въпросът за репатрирането обратно на всички нелегални имигранти. Бързо и ефективно, а не мотане с месеци. България трябва да възприеме позиция за нулева миграция и да бъде ясно, че нито един минал незаконно границата няма как да остане тук, в България. В противен случай рискът да се превърнем в един голям бежански лагер е много голям. Не мисля, че волята на мнозинството българи е политика на отворени граници, напротив.

Днес ще има Съвет по национална сигурност при Президента. Закъснял и вероятно ялов, но все пак ще има. Ако не се възприемат горните или близки до тях позиции ни чака нашествие от мигрантите и една камара главоболия. Утре ще бъде тест за националното съзнание на Президента и парламентарните партии. Дано не е негативен…“

От фейсбук на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории