Ивайло Дражев: Янев да каже за роднините си и какво правят в БЕХ, ще ги изгонят с камъни!

стефан янев деца бех

Малко повече от два месеца остават до президентските избори у нас. Засега обявените кандидатури са две – самоиздигналият се за втори мандат Румен Радев и тази на лидера на КПД Станислав Недков-Стъки.

БСП пък, която застана зад Румен Радев през 2016 Г., още запазва мълчание дали ще го подкрепи за нов мандат. Сред социалистите обаче вече се чуват гласове партията да издигне друг кандидатура. Недоволството им е подхранено от самия Радев, който според тях, е нанесъл тежък удар върху столетницата, със служебния кабинет на Стефан Янев, който самият той назначи.

От сдружението с нестопанска цел „Моя страна България“ вече имат готова кандидатура за наследник на Румен Радев и която те ще настояват да бъде гласувана от Националния съвет на БСП. С Ивайло Дражев, който е част от сдружението, разговаря Ивайло Атанасов:

-Г-н Дражев, да започнем нашия днешен разговор така. Ще ви припомня, че в предишното си интервю с Вас, направихте прогнозата, че мандатът за новия кабинет, няма да се реализира от партията победител и сякаш познахте…

-Както споделихме с теб преди повече от два – месеца, най-вероятно ще се стигне до съставяне на правителство в третия мандат. Това ще се случи по простата причина, че голяма част от членовете и симпатизантите на БСП, не подкрепят вече кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

-Това е нещо ново. Каква е причината за рязкото недоволство срещу него в социалистическите редици?

-Ами причината, разбира се, на първо място, е – слугинажът на тази институция и персоналния й състав към чужди посолства и интереси. Няма как да накарате хора и електорат, които последните 70 80 години са били на друг полюс, изведнъж да се съгласят България да бъде предоставена като плацдарм на различни военни интереси. Това именно ще изяде главата на Румен Радев. Така предполагам.

-Добре, а вече сред редиците на недоволните от Румен Радев социалисти, обсъжда ли се някое знаково име, зад което ще застанат и те, и партията?

-Веднага след гласуването на правителството, вероятно един широк инициативен комитет, с централна роля на сдруженията „Моя страна България“ и „Свобода“, ще поиска от Националния съвет на БСП да разгледа номинация на кандидатура на кандидат-президентска двойка.

-На кой кандадат сте се спрели или още е рано да посочите неговото име?

-Само ще кажа, че той е отявлен дисидент, но от средите на БСП. При всички случаи, той ще бъде тежък удар за президентството. Говоря специално за Румен Радев, защото вицепрезидентът Илияна Йотова в момента изглежда изолирана във взимането на решения на „Дондуков“ 2.

Много съществена роля ще изиграят и партиите, които ще подкрепят евентуално правителство в третия мандат. Не съм убеден изобщо, че те са очаровани от голяма част от действията и на част от служебнтите министри.

-Кои имена на службени министри имате предвид?

-Особено на този на енергетиката за говоря. Не – трябва да се пропускат и тези на икономиката и финансите. Енергетиката е основна част от икономиката, това не трябва да се пропуска! Очевидно е, че там става въпрос за подмяна на един кръг около Делян Пеевски с друг кръг около Иво Прокопиев.

Този филм сме го гледали в продължение на 23-24 години от времето на Иван Костов. В момента не е тайна и, че КЕВР се оглавява, комисията е под някаква форма на концесия с хората на Иван Костов. Виждате какви са резултатите в енергетиката – 5 млрд. дългове и фактически фалит. Тя се поддържа с огромни кредити и рефинансиране на кредити.

Там отдавна трябваше да има отстранени, дори и министър в служебното правителство, шефове в енергийните дружества и БЕХ. Виждате как през последните два месеца, през т.нар. независима енергийна борса, са извъртяни над 250 млн. щети за българската икономика! Това е една изкуствена надценка. И още повече при условие, че енергопроизводителите продължават да изнасят на супер ниска цена, а българските предприятия, говорим за фирми и компании, които формират и бюджета в държавата, са поставени пред геноцид по отношение на цените.

Не е никаква тайна, че т.нар. независима борса, е 100% собственост на БЕХ. Тук е въпросът – къде е държавата, къде е енергийният министър? В последните няколко дни се опитват да реанимират държавните мощности в „Марица изток-2“, на които обаче себестойността на произвежданата електроенергия не е под 200 лв. В никакъв случай по този начин ще бъде свалена цената на тока. И още в третия ден ще стане ясно, че не може днес да ги пуснем и утре да ги спрем. Това не е павилион за вестници – днес отваряме, утре затваряме.

В този смисъл вече сме внесли от името на „Моя страна България“ и „Свобода“ сигнал до всички институции, разследващи органи и държавните институции, които се отнасят към регулирането на тези взаимоотношения в енергетиката. Искаме незабавни действия по отстраняването, включително ако се наложи и по задържането на лица, които абсолютно криминално и спекулативно, създават прецедент български предприятия да купуват на четворно по-висока цена еленергия, която държавата изнася в същото време по три пъти по-евтина цена. И после се чудим, защо македонските домати и чушки, са по-евтини и конкурентни от българските… За такова нещо има един състав в НК-членовете от 95 нататък – държавна измяна и предателство.

Този дълъг разказ е насочен изцяло и само да разберем кой има интерес от такива надуване на цените, от които щетата, само за два месеца, е над 250 млн. лв. Говоря за двата месеца на този служебен министър, който незнайно откъде попадна в министерство на енергетиката. Той не е от средите на сериозните професионалисти. Очевидно е, че става дума за някакво другарско назначение по семейна линия в средите на „Дондуков“ 2. Отговорността тук е пряко свързана и с Румен Радев, и с неговия служебен премиер.

– Думите ви идват да потвърдят скандалното назначение на децата на Стефан Янев в БЕХ на сладки длъжности и високи заплати…

-Въпросите са свързани. И вместо Янев да върви и да си прави вятър с някаква предизборна кампания и да чака някой да го утвърди от служебен в редовен кабинет, да вземе и да отговори на въпросите какво прави той, какво правят роднините My в БЕХ и каква връзка има това със сегашната ситуация, в която цялата българска индустриална общност, е настръхвала и всички работодатели са готови да излязат на улицата и да ги изхвърлят с камъни от енергийните дружества.

Ситуацията е сложна, защото в същото време се взимат кредити и рефинансирания и се подаряват Скъпи Инфраструктурни проекти на трети държави. За такова нещо трябваше отдавна да има арести и в енергийния холдинг, и в енергийното министерство!

Това нещо няма да продължи така и разбира се Румен Радев ще трябва да понесе отговорността, която е съответстваща на правомощията по назначаването на тази хора в енергийния сектор и не само в този сектор. Тук говорим и за финансовия сектор. До онзи ден слушам, че бюджетът бил 2 млрд. на излишък, а изведнъж се оказа, че трябва спешно трябва да бъде актуализиран.

Тук искам да кажа – ние бяхме и сме против предишното управление, в което няма нищо лошо И нищо кой знае колко изненадващо, затова и бяхме на площада, но не бяхме там, за да сменим един модел с неговата разновидност, да се смени една олигархия с друга олигархия. Ако някой е решил, че сменяме Борисов и Пеевски с Пеевски и Прокопиев, нещо много се е объркал.

-Накрая да ви върна на това, с което започнахме – кандидатурата на президент от БСП, която да се противопостави на Румен Радев…

– След всичко, което казах, от нашите среди е напълно логично, да излезе кандадатура, която да покаже ясно- и аз съм убеден, че ако БСП, чрез Националния съвет, вземе една разумна позиция и подкрепи кандидата, който ще издигнем и който е с класи над досегашния титуляр и не е оцапан до ушите със залитания наляво и надясно, Радев няма да може да стигне и до балотаж! Не е тайна, че ще има други кандидатури и това е в основата на конфликта, свързан с първия мандат за формирането на правителство, който тече в момента.

Нашата цел винаги е била гражданите да бъдат защитени и да се избират открити, честни и отговорни хора.

И тъй като вече сме в открита президентска кампания, в която се води окопна война между уж партньори, е крайно време да се каже, че царят е гол и, че не може да предлагаш в правителство твой сътрудник от инициативата „Три морета“ и да повтаряш като папагал, че „Три морета“ не е военен проект, а в същото време кандидат за министър на отбраната е твой сътрудник и анализатор на този уж невоенен проект, на който самият ти, си първи радетел и първи сподвижник. Това ще му изяде главата на Радев.

ПИК


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории