Румен Радев спира скандалния мегастроеж на частна болница край София

румен радев

Президентът Румен Радев даде ясно да се разбере, че неговият служебен кабинет в лицето на здравния министър Стойчо Кацаров няма да бъде покровител на частни бизнес интереси в сферата на здравеопазването. При срещата си днес премиера Стефан Янев, Кацаров, социалния министър Гълъб Донев и финансовия Асен Василев Радев отсече:

„Очаквам пълна мобилизация на МЗ, посветена изцяло на организацията за посрещане на евентуална вълна и елиминиране на всякакви други дейности – анали, разчети, евентуално разрешение за бъдещи частни мегаболници“.

Думите му идват на фона на скандала, който се вихри от началото на седмицата с журналистическите разкрития, че МЗ на Кацаров е дало пълна зелена светлина за построяването на голяма болница с над 500 легла край Казичене, с решение само на база на подписа на Кацаров, без обществено или институционално обсъждане.

Здравната каса пък широко отвори очи за финансирането на частната клиника от веригата „Сърце и мозък“, която оперира на няколко места в страната. Срещу подобни нечисти намерения, особено в препълнената с лечебни заведения, включително частни, на територията на София, се обявиха няколко болнични директори, а с тях и бившия шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Според мнозина чистката в спешния институт има своите корени, свързани с бъдещата мегаболница, която би имала подобни звена, каквито и „Пирогов“ за лечение на различни спешни състояния, от травми през инфаркти до руптирали аневризми.

Радев изрично предупреди, че място в този момент да се мисли за нови болници няма.

„Сърце и мозък“ е верига, собственост на „Търговска лига“ – основен фармацевтичен дистрибутор в страната. В борда на директорите са председателите на Българския кардиологичен институт, сред които Тихомир Каменов, д-р Петя Диновска, а Таквор Бохосян е пряко свързан с производителя на медикаменти „Чайкафарма“, също част от Търговска лига на Каменов.