Земеделският министър: Загиналите лесничеи първо припаднали от термичния шок

проф. Христо Бозуков

Огромна трагедия е загубата на двамата горски служители в пожара вчера. Те са били оборудвани с високопроходими автомобили за първа реакция преди идването на пожарникарите, но те нямат пряко задължение да са на първа линия на пожарите, затова нямат и специализирано облекло. Това заяви служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков.

„Те не могат да се справят с големи горски пожари“, отсече той в ефира на Нова телевизия. По думите му хората са били далеч от пожара, на височина, на път, но поради нещастно стечение на обстоятелствата – силен вятър, пожарът се е вдигнал и огнената стихия ги е заляла. Те са припаднали от термичния шок и след това са обгорели. Дори да са били със защитни облекла, нямало да оцелеят.

На въпроса за санкциите за горенето на стърнища, Бозуков заяви, че все още има такива хора, правещи престъплението нощем. „Земеделските ни стопани трябва да проявят по-висока отговорност, да си прегледат машините за гасене, цистерните с вода. Често палят нощем, а след това викат 112 за протокол, че извършителите са неизвестни“, уточни министърът. Очаква се да издаде заповед за 2 седмици за косене в пасища и ливади.