ТОПЛА ВРЪЗКА: Министърката на отбраната на Слави – експертка при Румен Радев

има такъв народ

Експертката от администрацията на Румен Радев на „Дондуков“ 2 Теодора Генчовска отново е предложена от хората на Слави Трифонов за министър на отбраната. Името й бе посочено за длъжността и в първия проекто-кабинет на ИТН с премиер Николай Василев и номинираният сега за министър-председател Пламен Николов също се е спрял на нея.

Според запознати това съвсем не е случайно и е определено реверанс на Слави Трифонов към президента Румен Радев, тъй като Генчовска била от хората на президента във военния сектор. Затова и той е взел за главен експерт по отбрана към администрацията си и именно на нея е поверил организацията на важния за Радев проект по инициативата „Три морета“, която се проведе през юли. Генчовска е била избрана за част от Координационното звено на инициативата лично от президента.

Експертката досега не е била на възлови позиции в отбраната, но в сектора през цялата си кариера. 50 годишната Генчовска владее три езика и е възпитаник на Военната академия. Тя е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

Професионалната й кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната. Ако кабинетът на Трифонов бъде гласуван, тя може да стане първата жена министър на отбраната в историята на България. Остава въпросът кой обаче ще диктува в ухото си, след като не е тайна обвързаността й с Румен Радев и настоящия служебен премиер Стефан Янев, с когото е работила пряко на „Дондуков“ 2, тъй като той е съветник на Радев по отбраната.

ПИК