Прецедент: Затворник се оплака и получи 4000лв

6a0cd20926af474246e1cbb641c5474d

Мъж, излежаващ присъда в Пловдивския затвор, поиска обезщетение от 550 000 лв. за причинени неимуществени вреди, докато е повече от 12 години зад решетките, пише Труд.

Той се оплакал от тясното пространство – под 3 кв. м на човек и от липсата на санитарен възел в килията и на постоянна топла и студена вода.

Една от основните му жалби е, че нямал работа и затова скучаел, а и така не можел да съкрати престоя си зад решетките, както е по закон.

Оказало се обаче, че бил назначен в “Особено производство”, но не се справил и бил спрян от работа. Друга трудова дейност той самият отказал, както и да посещава затворническото училище, където ходил само 1 г. Брат му също бил в затвора и починал, а на него не му било дадено да присъства на погребението.

Административният съд в Пловдив уважи претенцията за погребението, както и оплакването, че е пребивавал в тесни килии, както е възприето от Съвета на Европа и от Съда по правата на човека.

Затова магистратите постановиха да му бъде изплатена компенсация от 4 000 лв. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.