Сийка Милева отговори на Рашков за списъците от ДАНС

сийка милева

Сийка Милева отговори на Рашков за списъците от ДАНС.

„Разбирам интереса на медиите по повод определени твърдения за т.нар. списъци. В тази връзка считам, че за пореден път се налага да заявя, че Прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки.

Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър – г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на „фалшиви новини”.

Това води до нарушаване на постигнатите съвместни резултати между ПРБ и МВР до момента, така също и до възпрепятстване на взаимодействието между двете институции, което е в основата на борбата с корупцията и престъпността. Каква е целта, всеки може да си отговори сам”.

Това заяви за „24 часа” говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод поредните коментари на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков във връзка със списъка от 38 политици и магистрати, изготвен от ДАНС през 2019 г.

„За пореден път призоваваме г-н Рашков да спре разпространението на подобни неверни твърдения в медийното пространство.

Става практика да се твърди, че някой знае нещо, но че не желае да го каже. Може би, защото в действителност няма какво да каже. В тази връзка припомням, че във всяка правова държава този, който разполага с информация за извършено престъпление, следва да уведоми компетентните органи и най-вече прокуратурата. Атаките срещу съдебната власт само уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Българските граждани ще получат пълната информация при спазване на всички нормативни изисквания. Прокуратурата многократно е доказала, че държи на прозрачността и ще продължи да бъде открита към българското общество. И в заключение още веднъж подчертавам, че Прокуратурата не желае да бъде страна в политически битки и че успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността”, добави Милева.