Майор Терзиев е можело да бъде спасен?!

198940098_10225531152495154_3988687233052073282_n

Ако майор Терзиев беше успял да катапултира, щеше да бъде спасен, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той сподели, че полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета.

Адмиралът предупреди да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, защото в самолета е имало още една ракета. По думите му се прави всичко възможно да се открие черната кутия на падналия самолет МиГ-29. Ефтимов коментира пред „БНТ“:

„Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да бъде забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно.

Началникът на отбраната разясни, че не е имало експлозия след падането на изтребителя.

Той добави, че разбиването на толкова малки части е вследствие на високата скорост на изтребителя. По думите му при удар на самолет, със скорост над 900 км/ч, водата става като бетон.

Адмирал Ефтимов е категоричен, че е неограничено времето за търсене на черната кутия. В нея се съдържа водозаписващо устройство, което да определи параметрите на полета и да даде достоверна информация. Важно е обаче да не е нарушена херматичността на това апарата, защото в противен случай няма как да се получи достоверна информация за причините за трагичния инцидент. Адмиралът подчерта:

„Така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия“.