Даниел Митов хвърли бомба за нов удар, подготвян от служебния кабинет

даниел митов

Трябва да защитим фирмите, които нямат нищо общо с корупционни схеми, а в момента правителството подготвя механизъм, с който да удря неудобни за тях. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, коментирайки санкциите от САЩ.

„Въпросните санкции са естествено продължение на заявката на новата американска администрация за това да укрепват и да подпомагат своите съюзници в укрепването на демократичните институции. Това е протегната ръка.

Предполагам, че предстоят подобни действия в много други държави, които са партньори на САЩ и имат определено изоставане в развитието на своите демократични институции.

Законът „Магнитски“ е политико-административен акт. Трябва да си дадем сметка какво се случва и какви ще са последствията. Когато президентът на САЩ подписва такива санкции, те са резултат от информация, която е постъпила в Министерството на финансите на САЩ от конгресмени. В такива случаи се предприемат мерки със съответните санкции, които имат последствия при тяхното прилагане.

В момента служебният кабинет подготви едно постановление на Министерски съвет, което беше спешно прието, за това, че започне да удря бизнеси, които са били свързани със съответните лица. Кой определя тази свързаност? Шефът на ДАНС и на НАП, а това са институциите, които служебният кабинет атакува и смени техните началници“, посочи Митов.

„Председателят на НАП, в който цялото общество се съмнява, че се е занимавал с данъчни престъпления, този човек ще определя кои бизнеси са свързани и по какъв начин. Питам дали банките, които са отпускали кредити на определени фирми и тези фирми са си ги върнали кредитите, дали тези банки ще попаднат под санкции заради подобен тип транзакции.

Трябва да си дадем сметка, че трябва да защитим фирмите, които нямат нищо общо с корупционни схеми, а в момента правителството подготвя механизъм, с който да удря неудобни за тях фирми или да замени определен бизнес със свой. Те заменят една корупционна схема с друга.

Нашето предложение ще бъде към министъра на правосъдието да създаде комисия, която да включва експертиза на Министерство на финансите, на МВнР, на Висшия адвокатски съвет, на международни одитори и може би представители на САЩ.

Тук може да се стигне до преследване на бизнеси, които не са удобни на Румен Радев, на Спецов и на министъра на финансите. Ползвайки американските санкции, те ще се опитат да ударят по бизнеса, които не са им интересни“, допълни той.

Митов беше категоричен, че споменатия в доклада на САЩ политически лидер, подкупван от намиращия се в Дубай Васил Божков, не е Бойко Борисов. Бившият н външен министър каза, че в публичното пространство вече се е появила информация кой е този лидер. Самият Митов обаче отказа в ефир да назове името.

„Няма да споменавам имена, не мога да съм обвинител на хора, но мога да коментирам, че това не е г-н Борисов. Ако той имаше каквото и да било общо, г-н Борисов нямаше да бъде поканен от ма посланик в резиденцията“, каза той.

И прехвърли топката към президента. „Разпознава ли се г-н Радев във Васил Божков. Президентът заяви, че г-н Божков бил звучал по-убедително от обвинителите си. Все още ли смята това? Защо началничката на кабинета на министъра на МВР изведнъж си подаде оставка? Защото е свързана с партията на г-н Божков“, коментира той.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории