Скандално: Васил Самарски съсипан от марсилска треска?

f77364225bdc1789b54ced006316bb5d

Пиарът на БСП Васил Самарски, който издъхна от тежка форма на коровируса, е бил със съсипана имунна система след марсилска треска, научи ексклузивно Lupa.bg от източници в родния му Казанлък.

Бившият червен общинар пипнал заразата след ухапване от кърлеж по време на червения събор на Бузлуджа през 2014 г. Прекарал болестта много тежко и оттогава е със срината имунна система, издаде информаторът им.

Справка показа, че марсилската треска е остро инфекциозно заболяване, което протича с интоксикация. Понякога протича тежко и се развиват симптоми от страна на различни органи. Може да засегне сърдечносъдовата система с прояви на ритъмно-проводни нарушения, миокардит и перикардит; храносмилателният тракт – диария, повръщане; бъбреците – остра бъбречна недостатъчност, черния дроб и т.н.

Преди две седмици Самарски легнал в болницата в Казанлък, където обаче състоянието му се влошило. Затова пиарът на Корнелия бил преместен за лечение в Окръжната болница в Стара Загора, където след 11 дни в кома издъхнал.

Първоначално бе съобщено, че пресаташето на БСП е починал в софийска болница, което се оказа невярно.

В Казанлък помнят, че Васил Самарски бил натирен от БСП организацията в родния си град, затова бил принуден да се запише в соцструктурата в Братя Даскалови. През 2013-а пък, по времето на кабинета „Орешарски”, бил в борда на Мини Марица-изток, когато гръмна скандалът със списъка с 74 имена, които получили обещание, че ще бъдат назначени на работа в най-голямото предприятие в България за добив и преработка на въглища. По повода имаше и сигнали до прокуратурата.

Васил Самарски се спрягаше като един от най-близките приятели на Кирил Добрев и бившия енергиен министър Драгомир Стойнев.

Лошата новина за неговата кончина оповести във фейсбук неговата сестра.

„Моят свят се срина…Братчето ми загуби битката с коварния вирус. Васенце много ще ми липсваш…Обичам те!!! Светлина да е по пътя ти!“, написа рано тази сутрин Славка Самарска.

Васил Самарски е роден на 4 ноември 1969 г. в Казанлък. Той е магистър по икономика и управление на индустрията в УНСС. Създател е на радио „Вис виталис“ и телевизия Пресс ТВ – Казанлък. От 1995 г. е председател на Народно читалище „Искра-1860“ в Казанлък, а 1998 г. става основател и директор на местния театър „Любомир Кабакчиев“.

Пет мандата е бил общински съветник от БСП в Казанлък, като два от тях и председател на Общинския съвет (от 1995 до 2015 г.).

Преди да поеме пресцентъра на БСП, Васил Самарски беше медиен съветник на Корнелия Нинова.