Борислав Цеков и Пламен Киров обясниха за машинното гласуване: Изборите могат да се касират

борислав цеков

Старо заболяване на нашата политическа система е промяната на Изборния кодекс преди вот. Това заяви пред Би Ти Ви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Според него служебният премиер ще е генерал, но няма да е нито Радев, нито Борисов, разбира се.

„Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа. Ние се нареждаме до страни от Третия свят. Явно не се учим от по-развитите държави, но след като има манипулации на софтуера, ще си вземем поука“, коментира още темата д-р Борислав Цеков, специалист по конституционно право. Според него скоро машините ще отидат за вторични суровини, както се е случило в Белгия например. В новия състав на Централната избирателна комисия има малко юристи и е възможно да се стигне до хаос на предстоящите избори, каза още Борислав Цеков.

Според него не се очаква конституционна криза и подобни твърдения са хиперболизирани.

,Промените, които внесоха, с въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, е доста съществена поправка, направена в 12 без 1 минута. Машинното гласуване е авантюра и неслучайно никъде в Европа го няма“, допълни той.

Цеков прогнозира, че най-вероятно машинното гласуване ще бъде отменено след предсрочния вот, защото очаква проблеми със софтуера.

„Има проблем с машинното гласуване. Този вид вот има за цел да реши проблема с недействителните бюлетини и попълването на протоколите. Оказва се, че камери ще заснемат машините – какво ще заснемат? Членовете на СИК няма да броят бюлетини“, обясни още проф. Киров.

Изборите могат да се касират, ако се окаже, че много българи, 20-30%, са били затруднени от технологията, каза още той.

Според бившия конституционен съдия ЦИК трябва да помислят колко машини да добавят за предстоящите избори: “ Ще трябва да има достатъчно машини, за да може по няколко души в секция да гласуват.“

Бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров заяви, че у нас има „традиция“ Изборният кодекс да се „ремонтира“ преди вот. Според него изборите се печелят с гласове, а не с трикове в процедурите.

Проф. Киров обясни, че няма срок, в който Конституционният съд да се произнесе по жалбата на ГЕРБ за новите изборни правила.

Той не е пожарна команда. По принцип срокът е един месец, но тъй като става въпрос за атакуване на много текстове, най-вероятно няма да успее да се произнесе в двумесечния срок, в който ще се проведат изборите. Имам чувството, че там като с една фадрома са наливани текстове, забравяйки Конституцията – организацията и редът за провеждане на изборите се определя със закон“, каза още той.

По думите му в машинното гласуване крие рискове, но целта му е да се решат два основни проблема недействителните бюлетини и попълването на протоколите.

И двамата са единодушни, че комисията „Манолова“ е предизборен цирк и твърденията на Станислав Илчовски трябва да бъдат разследвани от прокуратурата.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории