Три сценария пред БСП с мандата, 2 от тях кризисни

nidal

Приятели,

до тук прогнозирах лесното предвидимото и май се случи. Сега предстои по-трудното. Лидерката на БСП ще събере колективния орган на управления и ще помъдруват, дали да представят правителство и какво да бъде то?

Вариантите са три:

Първият е – отказват да предложат правителство и така задълбочават усещането за поредната изборна загуба. Всички, които повярваха в лидерката ще бъдат за пореден път разочаровани. Доверието във възможностите на лидерката им ще се разклати допълнително и ще налее още масло в критиките на вътрешнопартийните ѝ опоненти.

Вторият е – предлагат партиен кабинет воден от лидерката. Така предложен кабинет не би получил нужното мнозинство от партиите и коалициите в Народното събрание. ДПС много ясно даде заявка, че правителство на БСП е неприемливо за тях. Същото заявиха и от ГЕРБ. Партията на Слави категорично не искат да се обвързват със системните партии. ДБ също не биха застанали зад кабинет на БСП. Т.е това ще е провал и ще бъдат подложени на унизителни одумвания от всички.

Третият е – Съставяне на експертно програмно правителство в което не участват знакови фигури от от БСП и другите партии и коалиции. Правителство, което да даде нужното време за важни за всички промени на законодателството. Ще даде временна стабилност, която търси и президентът. Правителство, което ще осигури належащо нужните милиарди от ЕС. Правителство, което да предпази населението от задаващите се предизвикателства свързани с пандемията. Правителство, което ще гарантира, че няма да има лов на вещици. Правителство, което ще даде възможност да се рестартира държавността. Правителство, което ще даде глътка въздух на лидерката и поддръжниците ѝ. Правителство, което ще гарантира президентските избори. Ще даде време на опозицията в лицето на партията на Слави и Христо Иванов да разширят доверието в тях, чрез остра опозиционност.

Този трети вариант е разумният. Не го ли сторят и не бъдат ли подкрепени поне от ДПС и ГЕРБ ще се отиде до нови избори и пак ще съм в приблизително същата ситуация и тогава ще трябва да го сторят. Не го ли сторят и тогава, ще го направят при третите избори, но избирателите ще се омерзят от политическата недалновидност на лидерите и ще намалеят драстично стигналите до избирателните урни.

Надявам се мъдростта на президента, лидерката на БСП, лидера на ДПС и лидера на ГЕРБ и да загърбят миналото и да гледат към бъдещето, което не е само тяхно, а на всички ни.

От фейсбук профила на писателя Нидал Алгафари