Само в 7DniSofia.bg

Корнелия е готова с кабинет, но връща мандата

Корнелия Нинова (5)

Шефката на БСП Корнелия Нинова е готова с проектокабинет, който самата тя да оглави, но ще върне папката с имената на президента Румен Радев на 7 май, петък, научи Lupa.bg. По наша информация имената на потенциален кабинет щели да станат ясни на пленума, който Нинова свиква, но повечето от тях всъщност били известни далеч преди да гръмне новината, че държавният глава все пак гласува доверие на червените, издигнали го за първия му мандат на „Позитано“ 20 и канещи се да му дадат гласовете и за втория.

Според източниците ни на „Позитано“ 20, Нинова възнамерявала да изпише пълна с имена папка, която вместо да се озове за гласуване в деловодството на Народното събрание, ще върне на Радев с мотив, че подкрепа за такъв състав на кабинет няма. Тя особено се опасявала от дадена, но непоискана от нея подкрепа от ГЕРБ, в случай, че все пак се завърти в позицията си на 180 градуса и депозира папката в парламента.

В крайна сметка депутатите на Бойко Борисов решиха още днес да заявят, че няма да гласуват „за“ червено правителство, въпреки първоначалния им план да се подиграят на шефката на социалистите и поне част от тях да натиснат „зелените“ бутони.

Междувременно при Нинова започнали консултации за излъчването на евентуални контактни групи, които да водят преговори с Има такъв народ и Изправи се! Мутри вън!. Поне засега обаче опитите да се постигне диалог увисват във въздуха, особено след днешното гласуване на БСП „против“ падането на ограниченията за избирателните секции в чужбина, за които опозицията се бореше със зъби и нокти още преди последните парламентарни избори.

Ето как би изглеждал кабинет на БСП в папката, която Радев ще й връчи на 5 май:

– Министър-председател Корнелия Нинова;

– Зам.-министър-председател и министър на финансите: Румен Гечев;

– Зам.-министър-председател и министър на отбраната: Атанас Зафиров;

– Министър на икономиката – Димитър Данчев;

– Министър на транспорта – Георги Свиленски;

– Министър на регионалното развитие и благоустройството – Владимир Москов;

– Министър на образованието – Ирена Анастасова;

– Министър на спорта – Иван Ченчев;

– Министър на труда и социалната политика – Георги Гьоков;

– Министър на културата – Светлана Шаренкова;

– Министър на външните работи – Кристиан Вигенин;

– Министър на вътрешните работи – Иван Иванов;

– Министър на околната среда и водите – Атанас Костадинов;

– Министър на земеделието и храните – Стефан Бурджев;

– Министър на здравопазването – проф. Георги Михайлов.

Източник: lupa.bg