Манолова реши да поучава Нинова как се внася мораториум

Корнелия Нинова, Мая Манолова

Как трябва да се внесе предложението за мораториум на назначенията и на сделките, които правителството в оставка на премиера Бойко Борисов, може да прави – тази процедура реши да разясни шефката на депутатите от „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова на лидерът на БСП Корнелия Нинова през медиите днес.

Още миналата седмица от БСП поискаха мораториум върху правителствените сделки. Той обаче не се прие, тъй като бе предложен в решението за създаване на комисия за ревизия на кабинетите в последните 10 г. Тогава Нинова се ядоса на новите партии в 45-ия парламент, че много бързо са започнали да пропукват анти-ГЕРБ мнозинството и не искат да изпълнят заканата си за ревизия на кабинета. Този понеделник Нинова, но и Манолова внесоха същото предложение в отделни законопроекти.

„Крайно време е спекулациите за това кой иска налагане на мораториум върху назначенията и сделките на властта, и кой го осуетява да спрат. Затова представяме фактите – в петък, 16 април, не преди десет дни, както се твърди, по време на обсъждането за създаване на комисия по ревизията Корнелия Нинова предложи два варианта за налагане на мораториум. Първи вариант – решение ад хок, банкетно, което тя докладва устно в зала и което предложи да бъде включено като точка втора в решението за създаване на комисията по ревизията. И втори вариант – отделно решение“, припомни Манолова.

„Включването на решението за мораториум вътре в решението за комисията по ревизията щеше да торпилира и двата документа, и двете решения“, категорична бе тя. Според Манолова решението не било прецизно, било без срок и нямало връзка със съдържанието на основния документ, противоречало и на правни принципи.

„Това щеше да е все едно да включим в Закона за съдебната власт текстове от Закона за шума. Със сигурност щеше да последва атака пред Конституционния съд и вместо решенията щяхме да имаме 0 документи. Самата Нинова вероятно в петък разбираше това и затова предложи два варианта“, заподозря Манолова. Тя напомни, че в понеделник Нинова внесе отделно решение за налагане на мораториум. Тогава обаче и от „Изправи се! Мутри вън“ внесли „прецизно и законосъобразно решение за налагане на мораториум“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории