Д-р Чавдар Ботев с лоша новина: Тромбози има и при иРНК ваксините

thumb_768x0_668587

Тромбоцитопении (опасно намаляване на броя тромбоцити) може да се случат и при иРНК ваксините, а не само при векторните, какъвто е препаратът на „АстраЗенека“, обясни хематологът д-р Чавдар Ботев. Той потвърди, че подобни реакции са възможни, но уточни, че те са изключително редки.

Според д-р Ботев до голяма степен ваксините са почти равностойни. „Тези, които се ваксинираха с ваксината на AstraZeneca, имат реакции с висока температура, което е много сериозен проблем, защото това може да отключи други състояния, включително тези тромбози, за които говорим.

Подобен тип тромбози аз съм лекувал 30 години. Тоест в България този тип тромбози, без да има ваксини, ги имат някъде около 100-150 човека, 10-15 са починали. Възможно е да има хора, които имат някакъв лек вариант на това заболяване и ваксината да го отключи“, коментира хематологът, занимаващ се с едни от най-тежките случаи на COVID-19 у нас от началото на пандемията.

По думите му обикновено бактерии са тези, които отключват тромботичните изменения. „Една група в Германия, която се занимаваше с тези проблеми, откри, че през 2011-та по време на криза с ешерихиа коли, се разболяват много хора, имало е и починали. Същата група установява сега, че има нещо подобно и с ваксините. Всъщност, това е проблемът с така наречения комплемент.

Това са тромбози, при които се активира особена съставка, наречена комплемент, в нейното активиране могат да участват бактерии и вируси.

И нека да кажем нещо много интересно – всичките работят основно със спайк протеин, тоест това е протеинът, с който вирусът се захваща основно за ендотелните клетки. След това, когато последва имунологична реакция, на практика се унищожават съдовете. Това означава, че всичките ваксини би следвало да имат такъв проблем, но на практика те нямат. И това ни навежда на мисълта, че има нещо специфично във ваксината на AstraZeneca, което го отключва“, обясни той пред „България он еър“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории