Психологът Росен Йорданов: Румен Радев е назначен президент и без Борисов е никой – ще се сгромоляса

румен радев

„Избирателят обикновено лъже себе се. Голяма част от агенциите са социолози на желанието“. Има една група от хора, които се опитват да формират мнението, а не да представят предпочитания и да анализират данни. Няма смисъл да давам конкретни имена, защото мисля, че всички се сещаме за кои хора става въпрос. Господин Андрей Райчев дори продължава да дава указания чрез социологията. Когато даваш големи шансове на някого, „подсказваш“, че трябват още малко усилия да се катурнат Борисов и ГЕРБ, в случая“, заяви пред ,,Фактор“ психологът Росен Йорданов.

По думите му хората обичат да се идентифицират със силните, като допълни, че не се случило толкова голямо разминаване и българският избирател е излъгал най-много себе си. Той допълва, че умните и красивите са избрали Слави Трифонов. Ако се обърне внимание, ще се забележи, че българите в чужбина не са кой знае какви умове, а хора, които търсят по-високи доходи и съдбини за себе си и семейството си.

“Говорим за едно поколение, което Слави Трифонов, в продължение на 20 години, облъчи с чалгата. Тук не става дума само за музикалния жанр, а за манталитета, за моралните измерения и за посланията. Моята майка беше известна народна певица от истинската ,Мистерия на българските гласове“ и спечели Грами през 1991 г. Няма такова понятие „балканска музика“. То беше удобна опаковка за шоумена Слави Трифонов, с която предаваше цивилизованост на ориенталските течения, вкарвайки ги в циганско-българския .фолклорен“ стил. Тези хора, отгледани без устойчива култура, намериха израз на своите идеи. Моите уважения към Слави Трифонов, защото той се е самоизградил“, казва още Йорданов.

Що се отнася за резултата на „Демократична България“, Йорданов заяви, че са имали своите добри и лоши моменти. Вместо обаче да покажат зрялост и ясен идеологичен облик, Христо Иванов заяви пред БиТиВи, че е готов да обсъжда с Мая Манолова варианти тя да подкрепи програмата му В друго предаване, в същата медия, ген. Атанас Атанасов заяви, че е съгласен от коалицията на протестиращите да подкрепят програмата му.

„За мен това са червени линии, които никога не трябва да се прекрачват. Върховният конформизъм попречи на „Демократична България“ да получи и по-голяма подкрепа. Това беше сигнал за много хора, че „градската десница“ е готова на много компромиси. За мен е обидно, че някои дори се шегуват как на западните ви колеги е трудно да преведат името „Изправи се! Мутри вън!“. В същото време казах, че протестите няма да успеят, както се видя, че стана. Васил Божков вкара А отбора си“, каза още психологът.

Той допълва, че ако Христо Иванов и коалицията му готова да се събере с човек, който е издирван за престъпления, с Мая Манолова, която направи костинбродската афера, с Татяна Дончева – ярък представител на „Мултигруп“, това минава много граници. „Затова много десни хора не припознаха „Демократична България“. В Росенец Христо Иванов демонстрира много добра акция срещу Ахмед Доган, но в същото време е готов да се прегърне“ с човека, който предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС Мая Манолова. В психологията това се нарича двойна връзка“-кое от двете е вярното?“, казва Йорданов.

По отношение на Румен Радев, психологът коментира, че президентът е бил покрусен, че хората на които разчита, са били изобличени и именно затова не се е явявал публично

„Сигурно му е било неприятно да се появява много публично, защото е трябвало да отговаря на въпроси, свързани с шпионската афера и руското влияние, казва Йорданов.

Психологът определи, че Радев едва ли е мното довоен от резултатите и е трябвало той и хората около него да си дадат сметка, че политиката на Корнелия Нинова води до крайно ретрограден вариант на бившата комунистическа партия, в която се припознават носталгици и крайно консервативни слоеве.

„Получи се липса на облик на БСП, Съветниците на Румен Радев са си дали сметка, че не могат да разчитат на подобна подкрепа, която става все по рехава Мисля, че са пресилени очакванията президентът да е новият лидер на БСП. Това се нарича параноя на желанието“. В края на годината ще видим, че социолози прекалено много помпат рейтинга на Румен Радев и ще се разкрие истинската му стойност на вота за „Дондуков“ 2. Този рейтинг е ситуативен и конюнктурен – един генерал се опитва да събори друг. Силата“ му е проект на външна сила При тази конфигурация в парламента няма да се стигне до момента, в който цялата негативна енергия да се излее върху един човек. Ако Бойко Борисов отстъпи диригентската палка, няма да има срещу кого да се роптае. Тогава .силата“ на Румен Радев рязко ще спадне. Президентските избори ще определят дали този парламент ще има малко по-дълъг живот. Въпреки огромното изкушение от 60 млрд. лева от ЕС, според мен това Народно събрание ще има много кратк живот“, казва още психологът.

Росен Йорданов е допълва, че е малко вероятно Радев да се захване с политически проект, а хората надценяват неговите лидерски качества. „Той е по скоро назначен, отколкото утвърден президент. Румен Радев не е показал, че може да е лидер без чуждо влияние и намеси. Георги Първанов имаше много повече лидерски качества. За разлика от Корнелия Нинова и Румен Радев, Първанов застана и се кандидатира за лидер на БСП и спечели. При Радев имаше абсолютно назначаване“.