Наша гордост: Мария Бакалова с номинация и от Гилдията на актьорите

bakalova

Гилдията на актьорите ще раздаде годишните си награди, сред претендентите за които е българката Мария Бакалова.

Продукциите „Петима от една кръв“, „Ма Рейни: Майката на блуса“, „Минари“, „Една нощ в Маями“ и „Процесът срещу Чикаго 7“ са номинирани за водещата награда на професионалната организация за най-добър актьорски състав във филм.

Призът за най-добра актриса ще си оспорват Ейми Адамс за „Елегия Хилбили“, Вайола Дейвис за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Ванеса Кърби за „Да намериш отново себе си“, Франсис Макдорманд за „Земя на номади“ и Кери Мълиган за „Момиче с потенциал“.

Носителят на отличието за най-добър актьор ще бъде избран измежду Риз Ахмед за „Без звуци в живота“, Чадуик Боузман за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Антъни Хопкинс за „Бащата“, Гари Олдман за „Манк“ и Стивън Юн за „Минари“.

Българката Мария Бакалова е с номинация за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в „Борат 2“. Останалите претендентки за наградата са Глен Клоуз за „Елегия Хилбили“, Оливия Колман за „Бащата“, Юн Ю-джун за „Минари“ и Хелена Ценгел за „Новини от света“.

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Чадуик Боузман за „Петима от една кръв“, Саша Барън Коен за „Процесът срещу Чикаго 7“, Даниел Калуя за „Юда и черният месия“, Джаред Лето за „Малките детайли“ и Лесли Одъм младши за „Една нощ в Маями“.

С номинации за най-добър каскадьорски състав са филмите „Петима от една кръв“, „Мулан“, „Новини от света“, „Процесът срещу Чикаго 7“ и „Жената чудо 1984“.

Поредиците „Обадете се на Сол“, „Бриджъртън“, „Короната“, „Страната на Лъвкрафт“ и „Озарк“ са с номинации за водещата награда на Гилдията на актьорите за най-добър актьорски състав в телевизионен драматичен сериал.

Номинираните продукции за най-добър актьорски състав в телевизионен комедиен сериал са „Мъртъв за мен“, „Стюардесата“, „Велика“, „Шитс Крийк“ и „Тед Ласо“.

Претендентките за приза за най-добра актриса в телевизионен драматичен сериал са Джилиан Андерсън за „Короната“, Оливия Колман за „Короната“, Ема Корин за „Короната“, Джулия Гарнър за „Озарк“ и Лора Лини за „Озарк“.
Наградата за най-добър актьор в телевизионен драматичен сериал ще си оспорват Джейсън Бейтман за „Озарк“, Стърлинг Браун за „Това сме ние“, Джош О’Конър за „Короната“, Боб Одънкърк за „Обадете се на Сол“ и Реге-Жан Пейдж за „Бриджъртън“.

С номинации за най-добра актриса в телевизионен комедиен сериал са Кристина Апългейт за „Мъртъв за мен“, Линда Карделини за „Мъртъв за мен“, Кейли Куоко за „Стюардесата“, Ани Мърфи за „Шитс Крийк“ и Катрин О’Хара за „Шитс Крийк“.

В категорията за най-добър актьор в телевизионен комедиен сериал ще се съревновават Никълъс Холт за „Велика“, Дан Леви за „Шитс Крийк“, Юджин Леви за „Шитс Крийк“, Джейсън Съдейкис за „Тед Ласо“ и Рами Юсеф за „Рами“.

Носителката на наградата за най-добра актриса в телевизионен филм или минисериал ще бъде избрана измежду Кейт Бланшет за „Мисис Америка“, Микаела Коел за „Мога да те унищожа“, Никол Кидман за „Отмяната“, Аня Тейлър-Джой за „Гамбитът на кралицата“ и Кери Уошингтън за „Малки пожари навсякъде“.

С номинации за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал са Бил Кемп за „Гамбитът на кралицата“,

Давийд Дигс за „Хамилтън“, Хю Грант за „Отмяната“, Итън Хоук за „The Good Lord Bird“ и Марк Ръфало за „Дотолкова съм сигурен“.

В категорията за най-добър телевизионен каскадьорски състав са номинирани поредиците „Момчетата“, „Кобра Кай“, „Страната на Лъвкрафт“, „Мандалорианецът“ и „Западен свят“.

Наградите на актьорската гилдия се смятат за солиден индикатор за успех на „Оскар“-ите, тъй като нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука.

Церемонията за наградите на Гилдията на актьорите трябваше да се състои на 14 март, но беше пренасрочена за 4 април, за да не съвпадне с шоуто за водещите музикални отличия „Грами“.