Слави въобще няма да влезе да се закълне в Народното събрение, какъв беше смисъла от него!?

76

От началото на кампанията не се уморявам да повтарям, че изборите са малко или много мажоритарни. Затова кандидатите не просто трябваше да артикулират политическите тези на партиите и коалициите, но и да поемат конкретни ангажименти  какво точно и как ще свършат. Дебатът умря още преди да е започнал. На някои пандемията им дойде дюшеш. Загубихме тридесет дни да слушаме лозунги и заклинания. Както се оказа – има и кандидати, водачи на листи, които не са чели дори програмата на издигналата ги коалиция… Превръщането на политиката в шоу е вредно за общественото здраве. Лъснаха и някои дефекти и тежко лицемерие.

Чета например програмата на Слави Трифонов и компания в сектор „Транспорт“ – десет-петнадесет изречения. Повечето в бланкетно-декларативен стил. Общественият транспорт изцяло липсва, тежкотоварният транспорт също. Има и други липси. Явно ще ги наваксват в Народното събрание, на крак, на коляно. Или ще вземат да препишат някоя идея от опонентите си. Само от тази тема си вадя извода, че тези хора нямат никаква идея какво да правят, ако бъдат избрани. Разбира се, експериментът ще е пак на гърба на държавата и обществото. Защо пък да не се научат в движение по метода проба-грешка. Първите седмици и месеци ще минат метър с бълбукане на заучени фрази по медиите. После?

За тридесет дни „борците за мажоритарен вот“ от „Има такъв народ“ (Слави Трифонов) не се появиха абсолютно никъде. Събираш обществена подкрепа с лозунга – да гласуваме за личности, след което слагаш едни хора по неясно какъв начин в листите и те цяла кампания се крият.  Самият им председател също. Иначе хубаво хортуват за мажоритарни избори, а човек не може да се сети за имената дори на водачите им на листи. Иначе преди избори се крещи мощно – „гласувайте за личности“. Прави впечатления, че същите тези в кампанията си почти не залагат на преференциалния вот – гласуване за личности. Сакън, да не вземе избирателят да пренареди някъде някоя листа и да обърка реда на послушковците…

А дали пък самите послушковци са лоялни на партията, която ги праща в Парламента (да в този случай думата е точно „праща)? Силно се съмнявам, че механично събрани хора два месеца преди изборите, ще устискат в една група и половин година пред да се нацепят както НДСВ едно време например.

От поне седмица са започнали обзалаганията колко точно от напълно анонимните депутати на Слави Трифонов ще подкрепят ГЕРБ за бъдещ кабинет. Дали въобще Трифонов ще се появи да се закълне в сградата на Народно събрание?