Скоро: Летим директно от София за САЩ

gulliv-air-1

Българската авиокомпания GullivAir получи тази седмица разрешение да лети по редовни и чартърни полети до САЩ от Министерството на транспорта (DOT) на САЩ. Документацията на DOT разкрива, че превозвачът възнамерява да извършва 3 седмични полета от столицата на България, София, до летището Ню Йорк/JFK.

Авиокомпанията вече разполага с два самолета Airbus A330, които е придобила с точно тази цел, а трети идва следващия месец.

От началото на март, GullivAir е притежател на валидно разрешение за въздушен превозвач на Министерството на транспорта на САЩ. По този начин компанията вече е оторизирана да изпълнява редовни и чартърни полети, превозващи пътници, имущество и поща между САЩ и ЕС.

Издаването на разрешение за DOT е целта на GullivAir от момента на създаване на авиокомпанията. Първият самолет, който компанията някога е придобила, през юли 2020 г., е Airbus A330, регистриран като LZ-ONE. Българската авиокомпания вече е закупила и втори A330, доставен февруари, а през април ще получи третия самолет.

GullivAir планира да стартира 3 седмични полета между столицата на България и летище Ню Йорк/JKF. Понастоящем нито една авиокомпания не обслужва този маршрут, но пътниците, желаещи да пътуват между София и JFK, разполагат с разнообразни опции за трансфер, за да стигнат до там.

LOT Polish Airlines лети между София и JFK през своя хъб във Варшава, Turkish Airlines предлага полети през Истанбул, а Lufthansa предлага връзки през Франкфурт. Българската национална авиокомпания – „България Еър“, свързва София с Ню Йорк чрез своите кодшеър партньори KLM и Air France, чрез Париж/CDG и Амстердам.