Полк. Петър Петров е изнасял данни на Москва защо България не избра грипените на Радев

iztrebiteli

4 тома нови доказателства внесе военната прокуратура във Военно-апелативния съд по разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия.

Два от тях съдържат секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели.

Има данни, че служителят на МО полк. Петър Петров, обвинен заедно с „колегите“ си, е изнасял данни за Москва за сделката на България за придобиването на новите изтребители Ф-16.

В хода на преговорите с щатската „Локхийд Мартин“ той е информирал Русия за исканията от българска страна.


Полк. Петров – отличен с „Военна доблест“ от Каракачанов…

От материалите става ясно още, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи. Т.нар. „резидент“ и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там. 66-годишната Галина Илиева е обучавана в съветските разузнавателни служби. Сестрата на Галина Илиева е била личната секретарка на Рем Вяхирев.

БНТ съобщава още, че от материалите по делото се разбира, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров е преснимал доклади на ДАНС и НРС, които са били предвидени само за президента, премиера и председателя на парламента като разпоредители на секретна информация.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории