Само в 7DniSofia.bg

Стартът на експерта Горанов е при Костов, успехът и оставката при Борисов, бъдещето си е негово

Владислав Горанов

Една поява на Владислав Горанов в централата на синдиката КНСБ в ролята му на икономически експерт на ГЕРБ възпали и стресна тези, които имат траен политически комплекс от младия български финансов министър.

И най-дългогодишен след 1989 г., а още по-назад – след Белчо Белчев от създаването на това най-важно в една държава министерство от 1879 година насам.

Всъщност бивш. Въпреки че лидерът на КНСБ Пламен Димитров в понеделник го обяви за финансов министър. Той бе един от тримата в последното правителство на Бойко Борисов, депозирали оставки в разгара на протестите. Тогава ГЕРБ “пакетира” Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов с обяснение, че “областни координатори на партията поискали от премиера да бъдат освободени, за да се опровергаят внушения за пряка зависимост от ДПС”.

Единствен Влади Горанов от тримата публично поиска примери, които да потвърдят свързаност в законодателната дейност с партията на Ахмед Доган. И не получи. Поясни обаче, че когато са се чували различни гласове за финансовата система на държавата, той винаги е търсил подкрепата на всички парламентарни групи.

Единствен Горанов пак публично обяви, че не вижда причина да подава оставка дни след като България е приета в чакалнята на еврото.

“За първи път след
приемането на
България в ЕС
получихме пълна
подкрепа и доверие
от европейските институции, за да слеем нашата икономика с кръвоносната система на втората по значимост валута в света.

Ако това смятате, че е провал на политиката, или фискалните показатели в последните години са провал на политиката значи, че трябва да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания.”

С подобно самочувствие не говори нито един от министрите на Бойко Борисов. Въпреки това Горанов все пак си тръгва. Но го прави по своя леко арогантен начин и с видимо самочувствие на човек, свършил си работата.

Почти 44-годишният финансист е свикнал да прави подобни резки завои в живота и кариерата си, но затова по-нататък.

В уикипедия срещу професия за него пише “държавен служител”. Всъщност Горанов стартира своята кариера по времето на премиера Иван Костов през 1998 г. Тогава постъпва в земеделското министерство, оглавявано от съгражданина му от Плевен Венцислав Върбанов, като експерт по “извънбюджетни сметки и фондове”.

После отива във финансовото министерство, където животът го среща с човек, от когото вероятно Горанов много е научил – Кирил Ананиев, който по онова време е зам. финансов министър.

От 2001 до 2009 г. Горанов работи усърдно във финансовото министерство, оглавявайки един от най-важните отдели. И 8 г. след първия работен ден там амбициозният млад експерт става зам.-министър, а по-късно и министър.

През мандатите на Горанов като финансов министър основен приоритет на финансовото министерство бе
да запази данъците
върху доходите
на физическите лица, печалбите на бизнеса и ДДС абсолютно непокътнати.

За повечето финансисти това е похвално, защото допринася за стабилна и сигурна бизнес среда в страната.

Именно това и Горанов, и премиерът Борисов често изтъкват като изключителен позитив. Това винаги е било и основа на спора с БСП, която иска прогресивна скала на данъците и отмяна на плоския данък.
Независимо от нормалните разнопосочни оценки има няколко неоспорими факта, които правят младия финансов министър и най-успешен.

Първият е, че от поемането на поста до идването на пандемията Горанов удържа публичните финанси стабилни, бюджета без дефицит, инфлацията под контрол, а брутният вътрешен продукт растеше всяка година.

Второто му безспорно постижение е решителността да поиска и да получи “да” от Брюксел и Франкфурт за членството ни в еврозоната. Което вече е факт – България е в чакалнята.

По време на неговото управление
нито една от
рейтинговите агенции
не ни свали оценката,
а отзивите за нашата икономика бяха все положителни. Факт е също, че по време на неговото управление делът на сивата икономика продължи да се свива, като в някои сектори, например при цигарите, вече е едноцифрена.

Горанов влезе в тежки битки с едрия бизнес, когато реши да сложи ред и да освети цените на горивата.ф

Сред колегите му във финансовото министерство има поне три лагера. Единият е на хора, които са убедени, че Горанов е един от най-талантливите финансисти, които са минавали през това ведомство. И е от малкото сред финансовите министри, които знаят как фунционира държавата. Въпреки че според тях той може да не е толкова самоуверен.

Вторият лагер смята Горанов за протеже все на силни хора в държавата. Третият включва по-неутралните, за които Горанов е талантлив финансист с труден характер, но признат навън сред колегите си.

Горанов обича да прави резки завои в кариерата си. След като става депутат във втория кабинет на Борисов, само два дни преди конгреса на ГЕРБ – през февруари 2014 г., обявява, че
напуска
парламента,
за да запази
експертния
си профил
Става изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Общинска банка. А в кабинета “Борисов 3” се връща във финансовото министерство – този път като министър.

До юли 2020 г., когато поема и отговорността в спора за неплатените данъци от хазарта на обвиняемия днес бизнесмен Васил Божков.

За кратко Горанов изчезва от прожекторите. През това време регистрира консултантска компания. Вероятно опитни юристи са му обяснили, че поне година и половина не може да консултира в сферата на финансите заради поста, който е заемал.

Затова Горанов се връща като експерт в своята партия ГЕРБ и един от авторите на новата икономическа програма. Неофициално се знае, че бившият министър е един от тези, които съветват в централата как най-успешно да се подредят листите на кандидат-депутатите.

Въпреки че не е в списъка на бившите и настоящи министри, които бяха поставени на челни места в тях от Бойко Борисов. Казват, че Горанов отново страни от депутатството, за да запази своя експертен профил.

Иначе профилът му е на перфектен родител и съпруг – има вече двама синове и една малка София.

24 ЧАСА