Поредна афера с парите ни: 188 лв. от вноските за втора пенсия се губят

Пари

Близо 1/4 от внесените в частните пенсионни фондове осигурителни вноски не са влезли в увеличението на партидите, от които ще се изплащат вторите пенсии. Това показват предварителните данни за резултатите на частните пенсионни дружества за 2020 г., публикувани от Комисията за финансов надзор.

64,80 лв. е бил средният размер на месечната вноска за втора пенсия през миналата година за всичките девет универсални пенсионни фонда. Това означава, че за година в тях всеки от 3-те милиона осигурени трябва да е внесъл средно 777, 60 лв.

В същото време обаче нарастването на личните партиди е средно с 589 лв. спрямо декември 2019 г., показват данните, публикувани от Комисията по финансов надзор. Тоест в партидите не са влезли по 188,60 лв. от дадените като осигуровки по втория стълб пари.

5% от заплатата е размерът на вноската за втора пенсия. Преди парите да влязат в партидите, от тях се удържа такса в размер на до 3,5% от сумата. Освен това фондовете имат и годишна инвестиционна такса в размер на 0,5 на сто от стойността на личната партида на всеки осигурен при тях.

1 523 792 лв. са брутните постъпления от осигурителни вноски в универсалните пенсионни фондове през цялата минала година. Година по-рано постъпленията са били с близо 100 млн. лв. по-малко.

Активите на фондовете обаче за цялата 2020 г. са нараснали само с 1 549 040 лв.

Това означава, че те са влагали парите на хората за втора пенсия с изключително малка доходност.

За цяла година фондовете са добавили едва 25 248 лв. към общите спестявания от 14,7 млн. лв.

Всъщност голяма част от вноските през 2020 г. отидоха за покриване на загубите на пенсионните фондове от срива на борсите в началото на годината, който бе предизвикан от локдауна заради пандемията от коронавирус. Едва в края на юни повечето от деветте фонда успяха да компенсират загубите.

Реално данните на финансовия надзор показват, че в първите 5 месеца на миналата година личните пари за пенсии са се стопявали, вместо да нарастват.

4560, 40 лв. е била средната стойност на лична партида за втора пенсия в края на 2019 г., като става дума само за партиди, в които за последните 12 месеца има направена поне една вноска. Останалите лични партиди самите фондове определят като кухи, тъй като собствениците им или са дългосрочно безработни, или са напуснали страната.

Само три месеца по-късно – след първия световен локдаун в края на март, средната стойност на една партида вече спада до 4386 лв. Едва в края на юни негативният тренд е пречупен и партидите стигат до 4665 лв., т.е. има увеличение спрямо началото на 2020-а. А на финала на пандемичната година вече 5149,51 лв. е средната стойност на партида за деветте универсални пенсионни фонда.

За първи път в края на 2020 г. пенсионно дружество у нас успява да мине над прага от 6000 лв. като средна партида на вложителите в него. Това е фондът “Ен Ен”, за който преди седмица бе обявено, че ще бъде продаден на белгийските собственици на банка ОББ. Това обаче е и единственият фонд, в който средната месечна осигуровка надхвърля 71 лв., докато в останалите се движи между 59 и 67,78 лв.

5455 лв. е втората по големина средна стойност на партида. Тя е в “Алианц България”.

Най-малко пари имат осигурените в “Бъдеще” – едва 2775, 30 лв. към края на 2020 г.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории