БСП скандално: Махнаха „турското робство“ от учебниците, скриха Васил Левски, Ботеве анархист

23755161_1769354776469640_3843425651662266992_n

Отново критики към съдържанието в учебниците отправи БСП. Този път бяха посочени примери от материала по история в гимназиалните класове. Левицата отбово отправи искането си да се използва по един учебник по всеки предмет, а издателсвтото да е държавата.

„10 клас история за Христо Ботев. „Под влияние на анархизма той отрича държавата“, пише в учебника. Казвате на децата, че Ботев е анархист, а борбата за социална справедливост е утопия. Нищо не пречи и в учебника за 7-и клас по история да има за мъченическата смърт в Батак само едно изречение“, каза Веска Ненчева.

Тя посочи, че в учебниците Руско-турската война не е освободителна, а само война. Няма и дума за геноцида в Одринска Тракия. Няма нищо напсиано за българите от Западните покрайнини. Турското робство вече не е „османско“, а „чуждо владичество“. Хайдутите само се споменават. За делото на Левски има само 8 реда. Липсва и хан Омуртаг. Липсва разказът за патрирх Евтимий, каза още Ненчева и нарече това „изкривяване на историята“.

Създаването и производството на учебници се превърнало в печалбарски бизнес, каза още Ненчева и добави, че оценяването на учебниците ставало набързо, а много учители не ги ползвали. Вместо това раздавали собствени материали под формата на ксерокопия на децата.

„Изход има, пълен преглед на учебните програми и съдържание. Един учебник по предмет за клас. Веднага попитахте кое издателство ще ги издава. Ще ги издават държавните институции“, каза още депутатката от БСП.