Разкритие: Братя Галеви се връщат, „излежали“ са присъдите си

Братя Галеви

Скандалните душнишки бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев са категорични, че другата година се връщат в България, твърдят източници, близки до легендарните ъндърграунд босове. Причината е, че през май месец 2022 г. изтича абсолютния давностен срок на наказанието, което им беше наложено. През 2012 г. Върховният касационен съд окончателно ги осъди на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване, пише ПИК.

Престъплението на Галев и Христов беше, че са принудили Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма „Сити транс“ ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. ВКС прие, че по този начин гангстерите са ощетили Миланов с над 82 000 лева. Двамата бяха получили от предишната съдебна инстанция Софийски апелативен съд съответно 7 и 5 години затвор с мотива, че бандата им била въоръжена.

Върховният касационен съд обаче намали наказанието на Галев, защото не прие, че е бил лидер на въоръжена престъпна група, за което се полагат повече години зад решетките. При мотивите на присъдата си Софийският апелативен съд смяташе, че след като двама от групата на Галеви – Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов-Тоци са имали разрешителни за носене на оръжие и са носили такова, то цялата група може да се счита за „въоръжена“. Хубаво, но пък висшите магистрати контрираха, че това, че някой има разрешително за оръжие нищо не означава. Трябвало в момента, в който се извършва престъплението, да е насочил дулото към жертвата. А нямало доказателства, че Галеви или хората им са го правили.

Мафиотите трябваше да излежат присъдата си при общ режим в затворническото общежитие в село Самораново, както и да заплатят глоби по 100 000 лв., и да се разделят с една трета от имуществото си. Вместо това Ангел Христов и Пламен Галев офейкаха от България и се издирват и до днес от Интерпол.

Това издирване и присъдата ще паднат през май 2022 г., ако дотогава те не бъдат намерени. За последно надежди това да се случи имаше през 2018 г. На 30 март преди три години тогавашния шеф на сектор „Издирване“ към Националната полиция Ивайло Димитров в телевизионно интервю каза за тях: „Те са извън пределите на страната. Разполагаме с информация къде се намират. Всичко това е въпрос на проверки и на комуникация с партньорски служби. Когато стигнем до тях, те се задържат и свалят от издирване. Имаме информация, която се проверява. Не мога да кажа откога е тази информация, защото рискувам да разкрия информатора“.

След тези думи на висшия полицай обаче нищо не последва. Действително към края на март 2018 г. МВР е имало доказателства, че Галеви са устроени в Дубай, пише столичен седмичник.

Приготвени били дори и документи, които е трябвало да бъдат изпратени до бюрото на Интерпол в Емирството с искане Ангел Христов и Пламен Галев да бъдат задържани. Другият категоричен факт, който се е случил е, че след като официално от висш полицейски служител излиза информация за издирването на бандитите, те се покриват и оттогава не са в Дубай. Слухове в подземния свят сочат две версии за настоящото им местонахождения – в ЮАР или в Перу. Периодично се появяват версии, че са засичани в Чехия или пък в САЩ.