Георги Първанов направи на нищо Румен Радев: Взриви мостове, оставя никакво наследство

7 Dni Sofia02.02.2021
георги първанов, илияна йотова

Президентът Георги Първанов даде интервю за „24 часа“, в което прави на нищо настоящия такъв Румен Радев.

По принцип и по конституция, в духа и на световната и европейската практика президентът трябва да има такава роля. Той наистина би трябвало да бъде добър социален и политически посредник. И аз съм се опитвал да го правя. Петър Стоянов преди мен също имаше такива опити.

С поведението си президентът Радев взриви много от мостовете, които можеше да има, за да изпълнява той такава роля. Твърде много тежки думи се изрекоха между двете страни на “Дондуков”. Не е само вдигнатият юмрук, той олицетворяваше една непримиримост.

Внимателно прочетох програмата на Радев, той е в духа на предишни опити на екипа му – критичен, но без конкретни идеи. Няма я основата, на която да се съберат водещите фактори в страната, да търсят решения и за изхода от кризата, и за по-успешна дългосрочна стратегия. Този материал не може да мобилизира националните сили за българския успех.

Кандидатирането на Радев за втори мандат не е изненада. Който е следил внимателно посланията и поведението му, трябва да е очаквал подобно развитие. А какви са шансовете му – зависи какви конкуренти ще има. Защото няма да има дебат по същество. Ако погледнем външната политика – наследството, което Радев би оставил, не е сериозен аргумент в негова полза. А ролята му във вътрешната политика може да бъде сложно и нееднозначно оценена.