ГЕРБ атакува на изборите София с Бойко Борисов, праща Красен Кралев да върне Русе

7 Dni Sofia29.01.2021
Карасен Кралев Бойко Борисов

Бомби за опонентите си готви в изборните листи на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов, съобщава родна медийна агенция, позовавайки се на партийни източници.

Председателят на управляващата партия вече се информира поетапно за номинациите на членовете на партия по места, които ще бъдат водещи при избора на водачи. За допълнение на листите обаче пази като изненада силни граждански кандидатури, които до последно ще бъдат пазени в тайна. Те ще са подбрани според опонентите в различните райони, като Борисов ги е комбинирал така, че да съответстват на политиката в различните райони.

Така например срещу ДеБъ в София се очаква да се изправят знакови десни интелектуалци. Две от обсъжданите имена са Даниел Митов и Ивайло Цветков-Нойзи. 

Друга изненада е завръщането в листите на най-успешния вътрешен министър през целия преход – Младен Маринов, който вдигна до невиждани висоти рейтинга на МВР и е харесван от всички полицаи. Името му засега се обсъжда за водач в няколко избирателни района, сред които и Пловдив-област.

За разлика от него обаче не по-малко успешният бивш финансов министър Владислав Горанов няма да се кандидатира. Според партийци причините били лични, въпреки че рейтингът му е достатъчно добър, за да влезе отново в парламента.

„Събрани са много силни предложения от популярни лица за гражданската квота и поетапно се водят разговори с тях, но ще останат в дълбока тайна, докато не стане ясно къде срещу какви опоненти ще се изправят. Трябва първо да се види какво да очакваме от другите партии, за да знаем къде ще е най-добре да бъдат пратени в битката“, издават партийни източници от ГЕРБ.

От там са силно обнадеждени, че този път лично премиерът Бойко Борисов ще реди листите и разчитат на неговия безупречен политически нюх, който не се влияе от никакви интереси и интриги, а отчита само кое е най-добро за партията.

Именно на Борисов е формулата за силни министри в най-големите градове. Той ще разчита само най-успешните лица от кабинета си да влязат в силовите битки на знакови места.

Така например в районите, където ГЕРБ не отчете добри резултати на местните избори – Русе и Добрич, изпраща топ бойците, които са доказали, че обръщат битки – съответно Красен Кралев и Деница Сачева. Спортният министър, освен в дунавския град, ще влезе и във варненската листа, която печели от години. Успешната социална министърка пък ще тегли на плещите си поне още една листа, но засега все още се обсъжда дали това да е някой от столичните райони, или друг по-слаб за ГЕРБ град в страната.

Голямо доверие Борисов гласува на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той ще оглави листите в градове, където ГЕРБ имат силни резултати – Варна и Велико Търново, тъй като не е опитен изборджия.

Засега в останалите големи градове няма изненади, поне що се касае до водачите от ГЕРБ, като такива ще са само лицата от СДС и гражданската квота.

В София водач ще бъде Бойко Борисов срещу Корнелия Нинова – в 25-и район, което е традиционно за партийните лидери. Премиерът засега се очаква да поеме и градската листа в Пловдив, където имаше разколебаване покрай интригите около Иван Тотев в последните години. Там се очаква да влязат в битка и лидерът на СДС Румен Христов, тъй като сините имат силна организация под тепетата, както и шефът на културната комисия Вежди Рашидов.

Образователният министър Красимир Вълчев подобно на проф. Ангелов не е трениран изборджия и затова ще води листа в Стара Загора, където ГЕРБ е първи сила.

Обичайние роли са отредени на Томислав Дончев и зам.-министър Николай Нанков в районите им – Габрово и Ловеч. Същото важи и за Екатерина Захариева – Пазарджик, както и Десислава Танева – Сливен. Доверие отново ще бъде гласувано и на парламентарната шефка Цвета Караянчева в Кърджали и председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в Смолян.

Най-голяма неяснота пред ГЕРБ засега е как ще се процедира в Северозападния и Югозападния регион. Във Враца партията има кмет рекордьор от местните избори, но тъй като Борисов е категоричен, че успешните градоначалници няма да участват в битката, остава въпрос кой ще заеме мястото на Калин Каменов в листите. Проблем остават и Плевен и Благоевград, където партията загуби местните избори. Именно за тези места Борисов пазел силни козове в ръкава, които по думите на съпартийците му ще подействат като бомби за опонентите.

„ПИК“