Г-жо Фандъкова, решението какво да правите с Витоша е на 400 км! Просто е, но не е за прости

7 Dni Sofia29.01.2021
Витоша хижа Алеко кабинков лифт (34)

Йорданка Фандъкова отново е показала тази седмица въпиюща самоковска тъп…, острота!

На разговор с общински съветници тя потвърдила твърдото си намерение от пролетта да започне ремонт на лифта на Витоша. Както тя и Тома Белев си знаят – като ремонтират настоящите стълбове. Не както го прави целия свят – като се сложат нови, по-съвременни, по-икономични, по-безопасни. Всъщност – сложат се ИСТИНСКИ стълбове.

Да обясним за непросветените какво означават щенията на Фандъкова. И Тома Белев разбира се. Това е същият еколог, под чието управление Витоша пламна. Явно сега иска съвсем да я довърши.

Представете си, че във вашата къща имате тоалетна от онези старите – дето стъпвате на две камъчета, клякате и се прицелвате. Предстои ви ремонт. И докато всички ви убеждават да си сложите хубава, удобна и най-важното – сигурна, тоалетна чиния, вие искате друго: да подмените двата камъка. Само, че не можете да намерите фирма, която да ги смени, затова решавате да ги откъртите сам. При изпълнението на което падате в… сещате се къде.

Нещо подобно се готви да направи Йорданка Фандъкова. Лошото е, че от ремонтираните от нея мощи на някогашните лифтове няма да се пада в яма с ла.на, а от високо. И този път дано да няма фатални инциденти.

Но ще има, отиде ли се на „самоковския“ вариант на ремонт на лифта. Защото ще намерят една българска фирма, която ще си сложи главата в торбата, ще направи каквото и колкото може и ще си бие камшика. И ще стане като с ремонтите я на „Дондуков“, я на „България“.

Да, но след тях можеш да си счупиш я крак в колче, я кардан в дупка, но не можеш да умреш. Докато на ремонтирания лифт ще се мре. Не яко, както казва Мутафчийски, но помнете какво ни предупредиха преди години хората, които идваха да оглеждат стълбовете, и които цял живот се занимават с това: „Не се подигравайте със сигурността на хората. Направете това, което трябва, а не онова, което искате. За да не плащате с човешки животи“.

Всъщност отговорът какво трябва да направи Фандъкова е на 400 километра от София. В Златибор откриха най-големия панорамен лифт в света. Използваха трасето на настоящия, удължиха го с 6 километра и направиха всичко отначало. Сринаха ненужното минало, за да вдигнат на негово място нещо за бъдещето.

Вижте, г-жо Фандъкова:

Най-дългият панорамен лифт в света се намира съвсем близо до България! “Голд Гондола” (Gold Gondola) е дълъг цели 9 км и свързва трасето от центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с връх Торник, разположен на 1496 м надморска височина.

“Голд Гондола” разполага с 55 кабинки, които могат да превозват до 600 пътници на час, а максималният капацитет на лифта е 90 кабинки и 1000 пътници на час.
Пътуването отнема 25 минути в посока, а цената за двупосочен билет за възрастни е 1000 динара (около 17 лв ), а за деца наполовина – 550 динара (около 8.50 лв).

Проектът за строеж на кабинковия лифт започва през 2016 г., а средствата по направата му възлизат на 13 милиона евро. Предвижда се инвестицията в лифта да се върне в рамките на 10 години, благодарение на интересът към Златибор. Очакванията са курортът да стане най-посещаваната туристическа дестинация в Сърбия с около милион посетители годишно.