„Качихме се до вратата на пика на COVID и видяхме какво пише там: Ген. Мутафчийски е прав!“

7 Dni Sofia19.12.2020
николай витанов

Качихме се нагоре и видяхме какво пише на горната врата – че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. Това каза за Нова тв математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

„Ваксината е решението на пандемията и в математиката тя не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията.“, добави Витанов.

Той категорично заяви, че колкото повече ваксинирани има, толкова повече процентът намалява. Ако един човек се ваксинира, той предпазва близките си хора – средно 3- 4 човека, каза той като отново повтори, че той самият ще се подложи на ваксинация.

По думите на математика, когато се ваксинират два милиона души ще започне да се усеща ефектът на ваксината, а при три милиона и половина проблемите ще бъдат решени. Вероятно към края на юни ще се усети ефекта от ваксините и към края на 2021 ще сме се справили с пандемията.

Рано е обаче да говорим за разхлабване на мерките, тъй като броят на активните случаи са много, изтъкна Витанов. Когато паднат под 50 хиляди, тогава властите могат да се замислят, но това със сигурност ще е селд празниците.

Пълен локдаун за един месец ще свърши чудесна работа, според него. Мерките срещу кризата у нас са меки и дори либерални, по мнението на математика.  

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории