Порожанов с жестоки разкрития: Какво ще се случи, ако открият чума по свинете у нас? Ше продължи ли евтаназията?

Порожанов

Ако се появи африканска чума по свинете у нас евтаназия няма да се налага, защото болестта е много смъртоносна. Това каза пред журналисти земеделският министър Румен Порожанов в Силистра, съобщава „Фокус“.

На въпрос при какви условия ще се наложи евтаназия на домашните прасета, ако се появи африканската чума по прасетата у нас, земеделският министър поясни: „Евтаназия няма да се налага, защото болестта е много смъртоносна. Заболелите животни умират по най-бързи начин“.

„БАБХ е обиколила дворовете, има 620 обекта с 630 животни, около още 120 обекта или дворове с домашни прасета има да се опишат. Препоръката ни е да изконсумират тези животни. Има разбиране от страна на хората“, добави той.

За мерките на Изпълнителна агенция по горите и груповия лов на дива свиня, Порожанов заяви: „Утре ще на заседанието на МС ще предложа ограничение на груповия лов на дива свиня. Ограничения, защото има много рискове. Има рискове от гледна точка на това, че при един подобен групов лов животните се подплашват и тръгват напред – назад. Има рискове, свързани с многото растителност, което е свързано със сигурността на самите ловци. Утре ще обсъдим ограниченията, които да въведем“.

По думите му акцентът трябва да е поставен върху намаляване на популацията чрез подпорния от място лов. „Дружинките да акцентират върху този елемент на намаляване на популацията“, добави той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.