Не покриваме един от критериите за въвеждане на еврото, но нито една от анализираните държави не покриват всички критерии! Нямаме стабилност на валутния курс!

bank-note-209104__340

България не покрива изискванията за въвеждане на еврото. Това показва доклад на Еврокомисията, представен днес в Брюксел, предаде бТВ.

Вицепрезидентът Валдис Домбровскис подчерта, че за да се осигури стабилност има конкретни финансови критерии, които трябва да се покриват от страните, желаещи да приемат еврото.

„Днешният доклад показва, че нито една от 7-те държави, които анализираме, не покрива всички критерии за въвеждане на еврото. Въпреки това България, Хърватияи Швеция не са покрили само едно от изискванията – стабилност на валутния курс. В този смисъл приветстваме работата на българското правителство за влизане в ЕРМ2, което означава да отговорят и на критерия за валутния курс”, каза Домбровскис.

В доклад на Европейската централна банка пък е записано, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в евросистемата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.