КУРИОЗ! Депутати, Рашков и други от ПП, биха шута на акад. Денков за кабинет, връща мандата

payimage-565475

Депутатите казаха „не“ на Проекта на декларация за определяне на приоритетните национални цели на 48-то НС и методите за тяхното постигане.

Акад. Николай Денков презентира декларацията си и резюмира основните й точки. Народните представители обаче дори не пожелаха да дебатират по темата. Зам.-председателят на парламента, който водеше заседанието, директно да премине към гласуване.

От 171 гласували народни представители в зала 62 бяха „за“, 79 „против“, а въздържали се 30.

По желание на депутатите се направи и прегласуване. В него се включиха 177 народни представители. От тях 63 бяха „за“, 84 „против“, а 30 се въздържаха.

След гласуването на трибуната се качи акад. Николай Денков:

„Уважаеми колеги, благодаря, че се включихте в гласуването. Има два начина да се търси парламентарно мнозинство – единият е да се обединим около общи цели и задачи, а другият да раздадем постове. Ние решихме да използваме първия. Оказа се, че голяма част от тази зала не е готова да влезе в тази дискусия“, каза той.

Денков бе нападнат от депутати от ГЕРБ, че това всъщност не е декларация, а програма на правителство и не е поднесена както трябва.

„Времето за обсъждане на тези въпроси беше на срещите, на които бяха поканени и на които те не участваха. Мотивите са сложени на първата страница на декларацията и съответстват на изискванията на НС. Няма как да искаме да управляваме заедно, ако нямаме общи цели и задачи“, отвърна му Денков от трибуната.

След него пред депутатите се изказа и Кирил Петков, който благодари на акад. Денков за усилията и изнесената програма.

Последва го Тома Биков от ГЕРБ, който бе безкомпромисен в коментара си:

„Озадачен съм. Какво правим днес на това заседание. Вкарали сме точка с нещо, което сме нарекли декларация, но то е полууправленска програма, която обхваща половината сектори, а другата половина, няма значение. Не всички депутати от ПП дори са я подкрепили. Изчитат се някакви мотиви, след това тези, които я предлагат тази декларация, дори не започват да я дебатират. Дебатът започна, когато е отхвърлена. 10-15 души от партиите, които я подкрепят, дори не я подкрепиха тази декларация“, каза той.

„Препоръчвам ви да не губим времето на парламента с подобни дейности. Къде се били водели разговори не знам. Щом е внесена в пленарна зала, значи се очаква в нея да се обсъди тази декларация. Тя беше отхвърлена като нещо междудругото. На този мандат също ще се гледа като нещо междудругото“, добави той.

„Върнете мандата и дано с третия не губим времето на хората, а направим нещо по-съществено“, завърши Биков.

След него на трибуната думата бе взета от Георг Георгиев от ГЕРБ:

„От 53 човека на ПП, едва 22 подписа. Господин Рашков например не го е подкрепил не се е подписал. От 53 от ПП, едва 49 подкрепиха. Когато излизаш с амбиция да работиш за държава, да я управляваш, поне си гарантирай дисциплина в партията“, каза Героргиев.

от ПП бяха категорични още преди гласуването, че ако декларацията не събере достатъчно гласове и мнозинство в НС, то те ще върнат мандата на президента Румен Радев непопълнен в първите дни на следващата седмица.

Така държавният глава ще се наложи да реши на коя политическа партия ще връчи третият мандат за съставяне на правителство.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории