Бойко Борисов: Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал

Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал. Извикаха ме на разпит по телефона. Това стана ясно от думите на бившия премиер и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, след като му бе проведен разпит в Главна дирекция „Национална полиция”.

Поводът е появилите се снимки, за които се твърди, че са от спалнята в дома му.

Софийската градска прокуратура миналия месец поиска от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата от въпросните снимки.

Първо как съм успявал да държа доходите на българите толкова високи, как съм успявал да държа най-ниската цена на газа години наред, как съм успявал да държа цената на тока най-ниска години наред, как най-добре сме се справяли в Европа с миграцията, иронично обясни той за какво е бил повикан да го разпитват.

В началото на декември 2021 г. стана известно, че МВР започва проверка по сигнал на гражданско движение БОЕЦ. В него се съдържала информация за снимки с пари и златни кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята в резиденция „Бояна“ на експремиера Бойко Борисов.

В сигнала на БОЕЦ се посочвало, че има обосновани предположения за извършени престъпления.

Месец по-рано през ноември от Софийската градска прокуратура съобщиха, че проверяват снимки, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов в „Бояна“.

Тогава фотосите се появиха едновременно в сайтовете на Евроком и Афера. На едната снимка се вижда пистолет на нощното шкафче и оранжев презерватив, а на другата – мъж, завит в шарени чаршафи, който лежи възнак по корем на леглото.

През юни 2020 сайтът „Афера“ публикува първата порция снимки от спалнята. Тогава на фотосите се виждаха кюлчета злато и пачки евро в същата спалня на тогавашния министър-председател.

Самият Борисов отрече твърденията и до днес повтаря, че това е скалъпен компромат и той няма нито пачки, нито кюлчета.

Софийска градска прокуратура предприе разследване и при предишния случай с публикувани снимки от нощното шкафче на Борисов, но впоследствие го прекрати. Причината – експертизата доказа, че кадрите са манипулирани.