Слави, Нинова, ДеБъ, Мая… Те излъгаха България! А Трифонов се върти повече и от ГЕРБ

7 Dni Sofia05.05.2021
67

Трети опит за съставяне на правителство – трети предизвестен провал.

Всички избягаха от мандата. ГЕРБ изпадна в изолация, партиите на протеста доказаха, че не желаят да управляват. Та, държат още правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти на власт.

Някой наскоро правилно беше отбелязал, че цялата дандания с протестите роди няколко скандални поправки в Изборния кодекс, ялов Парламент, който дори не успя да си състави постоянните комисии. Т.нар. борба срещу статуквото завърши безславно – за около 30 дни работа 45-то НС произведе безброй лобистки поправки в десетки закони, внесени по начина, който вносителите им заклеймяваха години наред.

И помен нямаше от обществени обсъждания, консултации, все неща, за които иначе Демократична България много държат. Е, държат, държат, но за другите, а за тях да не важат. Закони се приемаха писани на коляно, през няколко дни, убеден съм, че доста народни представители не разбраха и какво точно е минало.

Има такъв народ биха ГЕРБ по обрат в позициите – мажоритарен вот, гласуване по пощата. Три пъти на ден смяна на позицията. Кое, казвате, е новото, по-добрият модел?

Оказа се, че водещи проблеми за нацията са как да узаконим „Максим“ и да вкараме „Юбер“ (един от първите законопроекти на ДъБъ). Здравната комисия в Парламента, водена, забележете, от д-р Симидчиев от Демократична България, се занимава как да се закупи руската ваксина „Спутник-V“( защо само тази руска ваксина при положение, че има и други не стана ясно).

Лошият Национален оперативен щаб беше разпуснат – рев защо се разпуска, предложение за нов от умните, красивите протестъри „йок“. Тия, дето горяха маски и омаловажаваха епидемията, сега много загрижени на думи за здравеопазването. На думи да, на действия не. Така или иначе промяна не се случи. Предстоят парламентарни избори през юли. Отново. А може би и не за последен път тази година.

Тези с големите заявки за промяна – и ИТН, и БСП, и ДъБъ, и Мутри вън-мутре вътре не успяха да се разберат за елементарен програмен кабинет. При положение, че реално протестният вот имаше възможност да излъчи такъв програмен кабинет. Но на ниой не му се носеше отговорност. Иначе всички имаха програма и концепция как да управляват.

Самата БСП днес развя също белия флаг. Четири години Корнелия Нинова обясняваше как БСП е алтернатива. Днес взе мандата и го върна веднага. Толкоз за алтернативата БСП.

Нито една партия не се осмели да внесе предложение за Министерски съвет – министър-председател, министри, програма на този кабинет. Нито една. Иначе по време на предизборната кампания всички всичко могат, всичко знаят, всичко правят от раз.

Този мандат на Народното събрание ще остане като христоматиен пример какво се случва, когато мислиш повече за себе си, нежели за държавата и обществото.

Предстои кампанията, в която да чуем не срещу какво, а за какво да се гласува.