От 11 ковид-зони в София ще работят 7

Ковид зони

7 ковид-зони продължават да работят в столицата, вместо първоначално заявените 11, съобщи във фейсбук профила си зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Общо 9262 столичани са били прегледани от 12 ноември до 31 декември 2020 г., отчете той. От прегледаните в тях софиянци, 9012 души са си направили антигенен тест, а положителните проби са били 2538 или 28%.

Кои са работещите ковид-зони:

ДКЦ 11 в район „Възраждане“
ДКЦ 12 в район „Люлин“
ДКЦ 13 в район „Лозенец“
ДКЦ 17 в район „Оборище“
ДКЦ 18 в район „Подуене“
ДКЦ 22 в район „Слатина“
ДКЦ 24 в район „Надежда“

Всеки, който има симптоми може да си направи бърз антигенен тест за COVID-19, кръвни изследвания и/или рентгенова снимка с направление от личния лекар, или срещу заплащане. Резултатите от изследванията се дават на личните лекари на пациентите, за назначаване на лечение или насочване към болница.

Препоръчва се предварително записване на час за преглед, за да не се налага изчакване пред ковид-зоните в поликлиниките. Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg където са дадени графиците на специализираните кабинети в ДКЦ-ата. Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар.

Столичани, които нямат възможност и достъп до онлайн платформата, могат да се обадят на телефона на съответното ДКЦ, откъдето ще им бъде резервиран час за преглед.