Каролев изригна срещу Валери Симеонов и лесното забогатяване! Каква е измамата с “картончетата” и губи ли държавата?

Владимир каролев

Понеже позицията на Вицепремиера Валери Симеонов за забрана на омайната реклама със забогатяли от хазартни игри е трудно да се атакува с някакви сериозни аргументи, гледам се разпространява опорката, че това щяло да намали приходите от данъци от в бюджета, това написа в личния си фейсбук профил икономистът Владимир Каролев.

И продължи: По-нататък ще коментирам самата реклама – дали да се забрани или не (включително от философска гледна точка), но сега искам да кажа ясно, че няма опасност да спаднат въобще приходите от хазарта, ако предложението на Валери Симеонов. По скоро ще се увеличат.

От разходите за хазарт в държавната хазна влизат 15% върху стойността на СМС-ите и телефонните обаждания, по 500 лв. от всеки игрален автомат и по 22 000 лв. от всяка рулетка в казино на тримесечие. Казината и игралните зали почти не се рекламират, така че там предложенията на Симеонов изобщо няма да повлияят.

Стигаме до т.н. картончета. Доколкото разбирам от закона и дискусиите онлайн, дистрибуторите ги продават без фискална бележка и без ДДС. Хазартът като цяло е на специален режим с намалени данъци. Следователно, намаляването на потреблението на хазартни продукти ще намали приходи основно от намалената печалба на съответните хазартни компании – плащаният от тях корпоративен данък и ДДС върху някои техни оперативни разходи.

Да, но средствата, изхарчени за хазарт, няма да изчезнат при намаляване на рекламата или промяна на нейния вид. Те ще се прелеят в потребление основно на други стоки и услуги. Всички тези стоки и услуги се облагат по нормалния режим с ДДС от 20% и всички фирми също плащат корпоративен данък. Тоест предложението на Симеонов няма да доведе до намаляване на приходите в държавата. Приходите в държавния бюджет дори ще се увеличат.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *