Българи, тези думи ставайте и си ги прочитайте всяка сутрин! Жалко, че трябваше да дойде един поляк да ни ги каже!

7 Dni Sofia12.01.201863361
14

Предлагаме ви цялата реч на Доналд Туск днес при откриването на българското председателство на ЕС. Тя трябва да бъде прочитана от всеки един от нас всяка сутрин, защото по-зареждащо нещо трудно може да се намери.

Жалко, че трябваше един поляк да дойде да ни мотивира…

 

“Отечество любезно, как хубаво си ти!

Как чудно се синее небето ти безкрайно!

Как твоите картини меняват се омайно!

При всеки поглед нови, по-нови красоти.”*

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. “При всеки поглед нови, по-нови красоти” – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези “нови, по-нови красоти”.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал “Игра на тронове”, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на “Игра на тронове”, макар в нея да няма дракони.

Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

Благодаря.

коментар

  • Емилия

    12.01.2018 at 10:30

    Защо да е жалко? Хубаво е и достойно за уважение! Всеки ден се докосваме до стотици мотивиращи неща и десетки достойни българи. Ама нали сега “чужденец” го е казал…. Давайте да пренебрегваме нашите изяви… Ето това е “жалко”!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *