Без давност! Премиерът Борисов ще търси следите на откраднатите над 30 млрд. лв. при приватизацията

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов настоя за отпадане на давността за сделките по време на приватизацията. Именно по време на раздържавяването са били откраднати над 30 млрд. лв. Затова министър-председателят ще поиска юристите от ГЕРБ да проверят дали има възможност законово да се приеме това.

„Става дума за промени в Наказателния кодекс, с които да се запише, че за престъпления при приватизационни сделки давността не тече или тя да се възобнови. Кой от двата варианта ще предложим, е въпрос на законодателно решение и предстои окончателна преценка“, обясни шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Той уточни, че се правят обсъждания с „изтъкнати конституционалисти и пеналисти“, а предложенията за промени щели да бъдат внесени най-късно до края на седмицата.
Кирилов обясни, че става дума за различен вид престъпления, свързани с приватизацията – стопански престъпления, неизгодни сделки и документни престъпления. А давността зависи от характера на извършеното деяние. За документните престъпления например давността била само 5 години.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.