Валери Симеонов се среща със собствениците на малки бензиностанции! Какво обсъждат и какви решения ще бъдат взети?

Fuel pumps petrol

Вицепремиерът Валери Симеонов започна срещата си със собствениците на малки бензиностанции, които миналата седмица протестираха срещу законопроекта за горивата, внесен от „Обединени патриоти“. От Сдружението на търговците и превозвачите на горива са готови с предложения за промени, които искат да представят на властта преди второто четене на проектозакона в Народното събрание, предаде БНР.

Преди срещата Георги Паничарски, собственик на бензиностанция, обясни какви са основните им искания за поправки в предложените текстове:

„Отпадане на административни прагове за лицензиране от сорта на 500 000 лева гаранция, примерно, за да можеш да търгуваш с горива, уставен капитал от 3,5 милиона. Едни такива – непосилни административно и безсмислени. Това ограничава просто навлизането на нови фирми или пък въобще регистрирането на съществуващи такива под новия лицензионен режим“.

Два пъти миналата седмица малките в бранша излязоха на протести – пред парламента и пред Министерския съвет, за да изразят несъгласието си с текстовете на закона, и два пъти се разминаха с властта. Собствениците и превозвачите отказаха да бъдат третирани наравно с големите в бранша и се обявиха срещу текстовете в проектозакона, които разписват високи банкови гаранции и наличен капитал за отварянето на бензиностанция и предлагат свой вариант на някои от текстовете към готвения закон.

„Акцизни данъчни складове основно са собственост на вносители и производители. Да се направи промяна в закона за ДДС, че те да отговарят и за ДДС-то. Как и по какъв начин се изнася това контрабандно гориво? Имаме идеи да предложим да бъдат следени субекти, които реализират това гориво, но искаме да седнат с нас да преговарят. Искаме да се съобразят с нас“, коментира за „Хоризонт“ Ангел Даскалов.

В края на миналата седмица след двата протеста последва среща с депутати от Националния фронт за спасение на България, които се ангажираха да поправят подготвяния закон.

В своя позиция от Българската петролна и газова асоциация изразиха категоричната си подкрепа за законопроекта за горивата, защото, според тях, той ще доведе до изсветляване на сектора.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории