Със смяната на един министър, държавата не спира да съществува! Омбудсманът коментира изненадващата оставка на социалния министър Бисер Петков

Мая Манолова

„Със смяната на един министър, държавата не спира да съществува”. С тези думи омбудсманът Мая Манолова коментира изненадващата оставка на социалния министър Бисер Петков. И добави, че вчера, преди да се разбере за оставката на министър Петков, е провела среща с майките на деца с увреждания, предаде Нова.

„Коментирахме Закона за личната помощ, който беше изработен от моя екип. На срещата участваха и представители на социалното министерство. Постигнахме съгласие по всички дискутирани текстове”, похвали се в студиото на НОВА Манолова.

„Законодателните предложения, които в момента се работят в Министерството на труда и социалната политика, са с неясен хоризонт. Не се знае кога ще се финализира работата по тях. 31-ви юли е крайният срок, който е поставен за приключването на работата по тях в социалното министерство. След това те трябва да бъдат подложени на обществено обсъждане, да минат през Министерския съвет и през парламента. Предизвикателството пред мен и моя екип е да се вместим в парите, които и в момента се харчат за асистентска грижа”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

И обяви, че на 100% застава зад родителите на деца с увреждания.

„Нужно е да се намесят социалното и финансовото минстерство, които да направят една финансова обосновка. Ние не искаме да се приемат текстове, които не могат да бъдат реализирани с бюджета на държавата. Но като омбудсман настоявам парите в държавата за хората с увреждания да се разпределят по справедлив начин, така че да се решават проблеми”, каза още Мая Манолова.

Относно ранното пенсиониране на миньорите в „Бобов дол“, Манолова обясни, че на 8-и януари в деловодството на парламента са внесени предложенията за промени в закона, но те до ден днешен отлежават някъде из НС.

Припомняме, че 400 работници остават без работа заради поетапното закриване на рудника, което предизвика тревога сред тях и техните семейства. Много от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени, няма да могат да се пенсионират. Други имат нужда от преквалификация и нови работни места.

„Не е честно да не могат да се пенсионират миньорите от последния въгледобивен рудник в България“, категорична е Манолова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.