Хората настръхнаха! Румен Радев с изключително трогателна реч за Деня на Христо Ботев и на падналите за свобода!

румен радев

„Днешният ден не е време за патос, а за смирение и размисъл“.

Това заяви в словото си преди тържествената заря-проверка на площад „Христо Ботев“ във Враца президентът Румен Радев. Държавният глава присъства на отбелязването на Деня на Христо Ботев и на падналите за свободата на България. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти.

„Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги“ – с тези думи на самия Ботев Румен Радев се обърна към присъстващите.

Президентът посочи в речта си, че всяка година по едно и също време се прекланяме във Враца пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство.

„Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел – това е историята на Ботев и неговите другари“, каза Радев и добави, че това е честа участ в българската история.

„Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.“ , каза още държавният глава.

И припомни, че преди 142 години „шепа българи“ повярваха в себе си и промениха живота ни, а техният кураж сила, воля и доблест трябва да бъдат и наше вдъхновение.

Паметта на поета-революционер беше почетена от представителни военни подразделения на Българската армия с военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.